Setmanari d'informació local - 138 anys

El rei visita Can Prunera

El nou museu modernista de Sóller acollí ahir el monarca en una visita privada, que realitzà amb el president de la Fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra. Joan Carles I va elogiar l'acurada restauració del casal de 1911 i també destacà la qualitat de les obres de l'exposició permanent

17
Joan Carles I amb Pere A. Serra contemplant les obres. | Monserrat

Joan Carles I no ha volgut acabar la seva estada estiuenca a Mallorca sense visitar Can Prunera. Després d'acomiadar-se divendres de manera oficial de les autoritats illenques, el rei aprofità la jornada de dissabte per anar a veure el nou museu modernista del carrer de la Lluna de Sóller amb el president de la Fundació Tren de l'Art i president editor del Grup Serra, Pere A. Serra. Joan Carles I hi acudí acompanyat pel cap de la Casa Reial, Alberto Aza. No era la primera vegada que Aza acudia a Can Prunera, ja que hi va ser present en la inauguració, que va tenir lloc dilluns dia 24. Aza va quedar impressionat per Can Prunera des del primer moment en què hi va entrar i sembla que la seva experiència tan gratificant podria haver empès el monarca a fer un lloc en la seva atapeïda agenda per incloure-hi aquesta visita.

A la recepció i posterior passejada, hi assistiren també el president del Ferrocarril de Sóller, Óscar Mayol; el vicepresident del Tren de Sóller, Amador Pastor; el conseller del Ferrocarril de Sóller, Vicenç Sastre; la directora del centre, Antònia Maria Miró; la consellera del Grup Serra, Carme Serra, i el gerent de Promomallorca, Rogelio Araujo. Així mateix, els membres del comitè del museu foren presents a l'acte i saludaren el rei quan Pere A. Serra els el presentà. L'encontre, de caràcter privat, començà a les 20.00 hores i s'allargà durant més d'una hora. El monarca passejà per totes les sales de Can Prunera i no li mancaren paraules d'elogi per l'acurada restauració de l'edifici. El trespol, les làmpades i els vitralls foren alguns dels elements mobles que el rei lloà per la seva qualitat i atractiu. Joan Carles no dubtà a interessar-se per la data de construcció de la casa i per les característiques de l'estil modernista tan presents en el nou centre museístic. A més, quedà palesa la seva admiració per la conservació i les restauracions d'elements d'aquesta bellesa arquitectònica.

Tant la història de l'edifici fins a l'actualitat com els trets de l'acurada restauració que s'ha duit a terme perquè el museu modernista de Can Prunera hagi esdevingut una realitat foren punts d'interès pel monarca. Joan Carles es mostrà molt satisfet que una vila com Sóller pugui gaudir a partir d'ara d'un edifici d'aquest tipus. Al llarg de la seva passejada per Can Prunera, el monarca es mostrà fascinat de poder veure com vivia una família benestant sollerica l'any 1911. Però no només fou el continent el que elogià el rei, sinó també el contingut. La col·lecció permanent del museu, majoritàriament composta per obres de la Col·lecció d'Art Serra, deixà meravellat el monarca, que destacà la presència de peces de Picasso, Miró i Cézanne, entre d'altres artistes de renom internacional. Quan Joan Carles I s'aturà a contemplar l'obra titulada Portrait de femme, de Paul Delvaux, el president de la Fundació Tren de l'Art li narrà part de la història d'aquest artista i el seu vincle amb Mallorca, concretament amb Sóller i Peguera.

Presents artístics

Abans d'iniciar la visita, el rei va destapar un retrat que l'artista Calvo Carrión li pintà als anys 50 i que ahir el monarca regalà a Pere A. Serra. L'obra, dedicada per Joan Carles I a Serra, forma part ara de la col·lecció permanent de Can Prunera i està penjada al vestíbul del centre. Aquest no fou l'únic present que el monarca atorgà durant la trobada al museu. Joan Carles I dedicà una litografia de la façana de Can Prunera realitzada amb ploma, en record de la seva primera visita al centre museístic del carrer de la Lluna de Sóller. La darrera de les mostres materials del pas del monarca per Can Prunera és una placa que recorda aquest encontre, que va tenir lloc ahir capvespre.

Joan Carles I regala a Serra un retrat que Calvo Carrión li pintà als anys 50

Abans de començar el recorregut pel nou museu modernista de Sóller, el monarca va destapar un retrat que el sevillà Antonio Calvo Carrión li pintà als anys 50. Joan Carles I va regalar aquesta peça a Pere A. Serra i, a partir d'ara, formarà part de la col·lecció permanent de Can Prunera. L'obra vestirà ja la recepció del centre museístic.
Pere A. Serra va mostrar ahir satisfacció per aquest present del rei i va indicar: "Així, com apareix al retrat, és com els sollerics veim Joan Carles. El recordam quan ens visitava i quan navegava per les nostres aigües".

Andalús de naixement, Carrión va mantenir un estret lligam amb Mallorca, on residí entre el 1961 i el 1979. Fou, però, als anys 50 quan l'artista féu aquest quadre del llavors jove monarca. El Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard va allotjar una exposició de l'artista l'any 2007. La mostra es va centrar de manera essencial en la seva pintura relacionada amb l'universalisme, una teoria desenvolupada per ell i plasmada en un manifest publicat l'any 1964. El primer contacte de Carrión amb Mallorca es remunta al 1952, data en la qual guanyà el primer premi del III Certamen de Primavera, impulsat per l'Ajuntament de Palma. El sevillà acabaria fixant el seu domicili a Palma després de la seva estada a Sud-amèrica, l'any 1961.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.