Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Ministres atorga a Pere Serra la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del 2008

El Fill Il·lustre de Sóller és el primer illenc que rep aquest important reconeixement de l'Estat

El Consell de Ministres aprovà ahir dematí la concessió de la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts al col·leccionista, mecenes i editor Pere A. Serra (Sóller, 1928) per la seva constant tasca en favor de la cultura i les arts plàstiques.

Pere A. Serra es converteix així amb el primer illenc que rebrà aquest guardó propostat pel Ministeri de Cultura d’ençà de 2006. Juntament amb l’editor, altres vint-i-quatre personatges revellants del món cultural i artístic rebran aquesta concessió entre les quals destaquen Imanol Arias, Pilar Bardem, Miquel Bosé, Isabel Coixet, José Manuel Lara o Cecilia Roth, entre d’altres.

Les medalles d’or distingueixen a les persones i entitats que han destacat en el camp de la creació artíca i cultural o han prestat un notori servei per al foment, desenvolupament o difusió de l’art i la cultura, com és el cas de l’editor mallorquí. És en aquest darrer sentit on Pere A. Serra han treballat durant més de mitja vida. Destaca la seva empemta quan el 1978 promogué els actes d’homenatge del 58è aniversari del seu amic Joan Miró. A partir d’aquell moment la vida editorial i artística del solleric han anat de la mà.

Així el 1992 fou un dels impulsors i promotors del Museu d’Art Contemporani de Valldemossa i el 1996 projectà la creació de la Fundació d’Art Serra de la qual n’és president. Una altra de les seves valentes apostes fou quan es posà al capdavant del Consorci del Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard. Una fita que es féu realitat el 30 de gener de 2004 quan els reis d’Espanya inauguraren els nou museu ciutadà.

Editor i defensor de l’art

Com editor, també ha estat vinculat al camp plàstic com amb la l’editorial Atlante publicà una extensa obra sobre el pintor Hermenegild Anglada Camarassa. Així mateix, imprimí El vol de l’alosa, una obra amb19 poemes de diversos autors mallorquins i il·lustrada amb 21 dibuixos orginals de Joan Miró. Precisament arran d’aquesta amistat amb el mestre de les constel·lacions Serra va escriure Miró y Mallorca (1984), un llibre que ha estat traduit al català, anglès, francès, alemany i japonès.

Ara bé, a banda de la seva vinculació amb el món artístic, Pere A. Serra ha treballat de bon de veres en el món de les comunicacions. Començà la seva carrera periodísica al diari Baleares l’any 1947 i avui és el president del Grup Serra que inclou les publicacions diàries Ultima Hora, dBaleas, Ultima Hora Ibiza, Ultima Hora Menorca, Mallorca Daily Bulletin i Setmanari Sóller.

Pere A. Serra es mostrava ahir orgullós enmig de les nombroses felicitacions pel guardó concedit pel Ministeri de Cultura. A l’espera de recollir la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, el col·leccionista solleric assegura que «és el reconeixement a tota una vida dedicada a desenvolupar el meu amor per l’art. Aquest sentiment va començar de molt petit, quan dinava amb el meu avi i amics seus de la mida artística de Santiago Russinyol o Anglada-Camarassa, entre d’altres» Un amor per l’art que assegura que «més endavant es va incrementar encara més amb l’amistat que m’uní amb Joan Miró i Juli Ramis».

Coincidint amb aquesta important distinció Pere A. Serra ha afirmat també que «en aquests darrers anys s’ha intentat potenciar el món de l’art a l’illa. Però, si tenim en compte que Mallorca ha estat cau d’artistes de la mida de Robert Graves o Joan Miró, no s’ha fet ni la desena part del que s’hauria d’haver fet».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.