Setmanari d'informació local - 138 anys

Mor el Dr. Àngel Ginés, primer director del Museu i pioner de l'espeleologia científica a Balears

La Ciència i la societat balear han perdut aquests dies de forma sobtada, el que va ser director del Museu Balear de Ciències Naturals entre els anys 1991 i 1996: el Dr. Àngel Ginés Gracia. Sota la seva direcció, el Museu i el Jardí Botànic van aconseguir complir el difícil repte d'obrir-se al públic, el 1993, culminant així amb èxit un procés iniciat 10 anys abans per l'Associació MBCN.

Àngel Ginés va ser un dels pioners de l'espeleologia científica a les Illes Balears. Va dedicar tota la seva vida la recerca i a la docència de les Ciències Naturals. L'any 1999 va obtenir el títol de Doctor en Biologia amb la seva tesi doctoral Morfología kárstica y vegetación en la Serra de Tramuntana. Una aproximación ecológica. La seva aportació a l'estudi del carst i de les coves i avencs de les Balears, va ser molt important. Els seus treballs científics sumen més de 120 títols de recerca sobre morfologia, bioespeleologia, exploració i topografia de cavitats i història de l'espeleologia així com sobre diferents aspectes de l'exocarst. Alguns dels seus treballs van ser publicats a revistes internacionals de gran prestigi, entre d'elles la revista Science.

Va ser durant uns anys professor de biologia a l'Institut 'IES Guillem Colom Casasnovas', etapa en la qual va viure a Sóller, la qual cosa li permeté un major contacte diari amb el Museu. Com a director, es va preocupar especialment per potenciar les àrees d'educació i difusió. El 1996 va ser substituït en la direcció per Damià Crespí, però va seguir vinculat a la institució com a col·laborador actiu i com a membre de l'Associació que el va designar com a representant seu al Patronat de la Fundació Jardí Botànic de Sóller, de la qual en va ser vicepresident.

També va ser professor associat de la Universitat de les Illes Balears, formant part del Grup de Recerca del Carst, Sedimentologia, Geomorfologia Litoral i Geomorfologia Fluvial del Departament de Ciències de la Terra i impartint classes de geomorfologia.

Durant quasi 20 anys va ser també el director de la revista d'espeleologia Endins; cofundador de la Societat Espanyola d'Espeleologia i de Ciències del Carst (SEDECK) i membre destacat de la Societat d'Història Natural de les Balears i de la Societat Espeleològica Balear.

A part dels seus nombrosos articles científics sobre el carst i les coves de les Balears i la geoecologia de la Serra de Tramutana, el Dr. Ginés va ser coeditor i coautor dels llibres Karren Landforms (1996) i Karst Rock Features: karren sculpturing (2010), així com de la monografia titulada El carst i les coves de Mallorca (1995). Recentment, Àngel Ginés va col·laborar de forma activa en el projecte d'edició de la gran obra sobre biologia subterrània impulsada des de València pel Dr. Alberto Sendra: Habitantes de la oscuridad. Fauna Íbero-balear de las cuevas (2023), una obra de referència en la qual s'ocupà juntament amb altres coautors de la redacció del capítol d'Història de la Bioespeleologia dins l'àmbit ibèric.

Amb la mort d'Àngel Ginés, el nostre país ha perdut un científic compromès i estimat per la seva bonhomia que encara podria haver aportat molt a la Ciència i al conjunt de la societat. Des del col·lectiu del Museu i del Jardí Botànic no podem fer més que lamentar molt la seva pèrdua i enviar el nostre més sincer condol a tota la seva família i als seus amics, deixebles i col·laboradors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Ortega i Moreno, fa 4 mesos
Un referent en les nostres primeres experiències i exploracions subterrànies.
Persona de fàcil tractar i sempre disposada a donar tot allò que pogués ser útil per l'espeleologia i el colectiu.
Gràcies Àngel Ginés.
D.E.P
Per M.Escudero, fa 4 mesos
Un gran compañero y mejor persona.Tuve el “Honor” de colaborar con el y con Joaquin, en varias topografías. Persona encantadora y uno de los mejores speleologos de las Islas. Una eminencia.
Ha sido una gran perdida.
D.E.P
Per Joan Ferrer, fa 4 mesos
Els meus condols a la seva familia. Jo vaix coneixer al seu germà i a ell, allà per els anys 70 i fer varies sortides espeleològiques junts. Una persona formidable i una eminència.
D.E.P.
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente