Setmanari d'informació local - 138 anys

«El client valora el servei i la qualitat»

Gracia Andreo Marroig (Sóller, 1977) fa balanç de com ha anat aquesta temporada turística i de com es preveu que tancarà la temporada nadalenca. A més, ens comenta alguns dels projectes que té l’Associació de Comerciants de cada al proper 2024.

- Ens podeu fer una mica de valoració de com ha anat aquest estiu?
- L’estiu ha anat molt bé, en general com tots els estius, però no tant pel turisme que ve de fora, Nosaltres ens nodrim molt de la gent d’aquí i també dels estrangers residents a la Vall, que valoren el producte local i artesà, que estan integrats en el dia a dia dels sollerics i que, a més, donen a conèixer el petit comerç als seus amics i coneguts quan venen de vacances. De totes maneres, no s’ha batut cap record de vendes. El guany no ha estat en consonància amb la gran afluència de turisme i de passants que han arribat. Segons les previsions inicials hauria d’haver estat un estiu encara molt millor, però no ha anat malament.

- Quin tipus de turisme ha arribat? Era de qualitat?
- Sempre arriba molta gent de ‘relleno’, que passen per Sóller i no s’aturen, o alguns altres que te demanen per grans superfícies, com a les capitals i aquí no les troben. Però també hi ha un turisme que aprecia els productes d’aquí i que sí s’ha aturat als negocis locals.

- Com vos afecten les compres per internet? Com es pot compensar?
- Nosaltres no podem competir amb les vendes on line, però al final al client no li surt molt més econòmic comprar per internet, sobretot quan compara la qualitat /preu. A més, és important valorar l’atenció personalitzada i que nosaltres treballam majorment amb petites empreses espanyoles. No podem competir amb el preu, però sí amb el servei i la qualitat, i al final el bon client sempre ho valora.

- Creis que promocionar Sóller a fora és una bona eina pels vostres comerços o ja és excessiu?
- Depèn, no just s’ha de promocionar l’hoteleria i la restauració. També s’ha de vendre i promocionar el petit comerç i explicar als possibles visitants el que poden trobar en arribar al destí. Quins comerços històrics i quins productes ens defineixen, sobretot si tens en compte que Sóller és el poble que més comerços històrics té a Mallorca. S’ha de saber vendre els productes artesans i els típics, o fins i tot on poden trobar tot el que necessiten. I s’ha de vendre bé la qualitat del producte i l’atenció personalitzada, l’encant del petit comerç. El turiste en arribar aquí ja ha de saber el que pot trobar i a on. Ha de ser una promoció enfocada al petit comerç.

- I aquests dies de festes, ja es pot començar a fer un balanç de la campanya de Nadal?
- De cada vegada més s’escriu la carta al Pare Noel o es fa el Bon Amic. Les compres han canviat una mica i es fan abans. També s’ha notat que en general es compren menys regals, però tal vegada es valora la qualitat del que es compra, sobretot si es fa un Bon Amic. De moment, la campanya d’enguany està essent positiva. Els sollerics i solleriques segueixen confiant amb el petit comerç, però no es pot fer una valoració definitiva ja que encara queden els Reis i les compres de darrera hora. Hi ha gent que sempre espera els tres darrers dies per realitzar les seves compres. Els clients compareixen poc a poc, però dins el que és l’habitual de cada any.

- Quines passes es podrien fer des de les institucions per ajudar-vos a potenciar els vostres establiments en temporada baixa?
- El que realment és efectiu són les ajudes directes als comerciants. Als clients els agrada emportar-se un detall quan realitzen una compra. Les ajudes que rebem estan bé, com per exemple els tiquets gratuïts d’hora o els vals regal que es sortegen. Però també ens ajudaria alguna rebaixa en els imposts, sobretot en temporada baixa, en els fems (el volum de fems a l’hivern no és el mateix que a l’estiu) l’IBI... Encara que sabem que això és molt difícil. També he de dir que qualsevol ajuda sempre ens beneficia i que estam contents amb la promoció que es fa des de l’Ajuntament, no tenim queixes de la feina feta.

- Acabam la campanya de Nadal i ja entram de ple dins les rebaixes. Teniu alguna novetat per aquest 2024?
- No. Per les rebaixes cada portal fa la seva pròpia promoció, no tenim res establert com a Associació per fer conjuntament. Ja hi ha alguns comerços que comencen a anunciar les seves rebaixes per quan comenci el gener.

- L’Associació té nous projectes en ment de cara a l’any que ve?
- Ja tenim algunes reunions programades per parlar de tot plegat, però la primera d’aquestes serà per començar a preparar la decoració del carrer per a la campanya de Sa Fira. És una part que teníem una mica oblidada i enguany volem preparar algunes novetats per les festes més importants de Sóller. Estam preparant una mica la planificació per al 2024.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.