Setmanari d'informació local - 138 anys

«Si tenim una plaga a casa, convé cridar un professional»

Raúl Luzón (Sóller 1984) és un biòleg i empresari solleric especialitzat en el control de plagues urbanes. Raúl es va llicenciar en Biologia a la Universitat de les Illes Balears. Després de formar-se de forma específica va decidir muntar la seva pròpia empresa, Vectobal, la qual acaba de complir tres anys.

- Per què va triar estudiar biologia?
- Des de petit m’ha interessat molt en món natural i al moment de triar la carrera, tot i saber que les sortides professionals no eren molt bones, vaig preferir estar còmode amb els estudis i que la motivació es mantingués al llarg dels anys de la llicenciatura.

- I què el va dur cap a la biologia aplicada?
- La biologia és una ciència molt ampla. Podríem fer una distinció no formal de la biologia amb estudis de ‘bota’ o de ‘bata’, i jo em vaig decantar pels espais naturals i les relacions ecològiques entre animals i plantes. La vida laboral em va fer anar per l’especialització en entomologia i la seva aplicació a les plagues urbanes que els insectes poden causar.

- Quina formació complementària hagué de fer?
- Vaig cursar el màster en control i gestió de plagues per la Universitat de València. A part, he cursat moltíssims cursos i he assistit a moltes jornades relacionades amb control de plagues i altres insectes d’interès sanitari.

- Per què es decidí a muntar una empresa?
- Per crear una empresa s’ha de veure una oportunitat a un moment donat i tenir un pla molt clar, amb molt de coneixement dels aspectes tècnics i comercials. En el nostre cas en concret, arran d’uns canvis empresarials molt important al nostre sector, vam veure una oportunitat.

- Existeix bona informació sobre les plagues i les infestacions d’origen animal?
- En general, no. La gent no identifica bé els organismes causants de les plagues i els seus tractaments domèstics normalment no ajuden a la seva solució. Hi ha una falta de coneixement entomològic, en general. Intentem sempre assessorar els nostres clients i a la gent que ens contacta sobre aquest tema i també ens agrada fer tallers escolars on mostrem als nins aspectes biològics de les plagues, sobretot de moscards.

- Com diferenciar un problema greu que ens puguem trobar a casa d’una presència ocasional d’animals dins l’entorn domèstic?
- El primer de tot és identificar amb precisió l’insecte o agent causant del problema. Amb una identificació correcta i els coneixements biològics del seu cicle de vida tenim molta informació per poder solucionar el problema. Òbviament, no tots els insectes creen problemes ni són plagues, hi ha orgasmes silvestres que poden arribar a les nostres llars, però de forma puntual. En tots els casos és necessari una bona tipificació dels organismes que veiem en un entorn domèstic per conèixer el grau de perillositat i definir actuacions.

- A Mallorca, quin és el principal problema d’aquest tipus?
- La globalització i el canvi climàtic fa que puguin aparèixer noves plagues i que les que tenim durin més temps. Per exemple, fins que no aturin aquestes altes temperatures d’octubre tindrem encara moscards i paneroles. A la tardor amb l’arribada del fred són més freqüents els rosegadors a les cases. Una altra plaga típica és la processionària del pi, és a partir de gener que baixen les erugues dels arbres, però el tractament s’ha de fer ara, quan trobem les primeres etapes larvàries d’aquesta papallona. Les plagues de xilòfags (insectes que s’alimenten de la fusta, com les termites o els corcs) són molt freqüents de manera constant a Mallorca i en concret a Sóller pel tipus de construccions existents i la humitat ambiental.

- Quan convé deixar un problema en mans de professionals?
- Cridar a una empresa hauria de ser el primer que faci la gent. Empreses com la nostra donen assessorament telefònic gratuït, ja que es tracta d’acompanyar i mostrar al client el tipus de problema que té i posar-se al seu costat. En la majoria d’ocasions contractar especialistes és l’única manera de donar solució. Els tractaments domèstics són molt variats, basta veure els productes insecticides domèstics als supermercats.

- Quin és el principal motiu pel qual sol·liciten un servei a la seva empresa?
- Moltes vegades rere tractaments domèstics que no han donat resultat la gent ens crida o quan la plaga en qüestió supera els llindars de tolerància (no és el mateix tenir una formiga a la cuina que milers). En general són serveis molt demandats, ja que les plagues urbanes formen part del nostre dia a dia i la gent cerca professionals. També els restaurants, bars o hotels, on obligatòriament han de fer prevenció i control.

- Quin animal ‘perjudicial’ causa més problemes a l’Illa en aquests moments?
- Molts, ara mateix a final d’estiu el moscard tigre es troba per tot arreu com saben molts de lectors. Les paneroles no han donat treva des de la primavera i rates i ratolins sempre estan presents. Podríem afegir les vespes, on estem tenint un final d’estiu molt complicat tenim molts avisos. Les xinxes del llit són una plaga molt associada a la globalització i els viatges que cada vegada afecta a més negocis d’allotjament turístic i persones.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.