Setmanari d'informació local - 138 anys

Els Indignats Ma-10 anuncien mobilitzacions pel descontrol a la Serra

Veïnats i propietaris faran actes de protesta després dels actes vandàlics soferts al llarg de la carretera el passat cap de setmana

La massificació de la carretera del Puig Major, acompanyada d’acampada il·legal, conducció temerària i vandalisme, que van viure dissabte passat els veïnats i propietaris de la carretera de la Serra de Tramuntana (MA-10) amb motiu de la pujada al Puig Major acabaren amb la paciència dels afectats. Tant és així que, després de quatre anys de negociacions amb totes les administracions perquè aquesta via de muntanya deixi de ser un circuit de carreres il·legals i legals, la plataforma autodenominada Indignats MA-10 anuncià diumenge que «hem decidit abandonar la via diplomàtica amb les administracions a causa del fracàs integral d’aquests quatre anys i passarem a les mobilitzacions, que començaran aquesta mateixa setmana».

Des del col·lectiu d’afectats no volgueren avançar ni el dia ni el tipus de protesta que duran a terme i asseguraren que «l’anunciaran el mateix dia», sense voler donar més detalls sobre això.

Malestar
Les queixes dels veïns s’havien centrat fins ara en la celebració de pujades il·legals o excessos en la carretera, especialment en hores nocturnes i durant els caps de setmana, uns comportaments que s’han vist molt incrementats per la gratuïtat del túnel de Sóller.

No obstant això, en aquesta edició de la Pujada al Puig Major els efectes col·laterals a la prova esportiva han estat tan molestos que la plataforma ja considera que no poden desvincular-se de l’organització de l’esdeveniment. A més, enguany s’havien reunit amb els organitzadors i, segons afirmen, aquests s’havien compromès a vetllar per la seguretat de les propietats prenent mesures per a evitar les acampades i concentracions nocturnes d’aficionats. Una situació que no es va produir, ja que des de dies abans a la realització de la prova esportiva ja hi havia centenars de persones acampats al llarg de la carretera que uneix els municipis de Sóller, Fornalutx i Escorca.

Vandalisme
De fet, veïnats i propietaris capturaren imatges de les acampades il·legals que invadien en molts casos la propietat privada, tallant l’enreixat que envolta l’olivar; trepitjant vegetació i cultius i causant nombroses situacions de perill pels usuaris normals de la carretera. Durant el vespre de divendres a dissabte i mitjançant les xarxes, es va convocar una festa al Mirador de ses Barques amb música begudes i pujades lliures de cotxes i motos. La situació es va fer tan insostenible que el dia de la Pujada al Puig Major la plataforma va emetre un comunicat on ja acusaven directament els organitzadors de la prova esportiva com a responsables «havien assegurat que aquest any no hi hauria gent acampada, que si era necessari vendrien els antidisturbis».

També denunciaven que durant «la festa nocturna» arribaren dos cotxes patrulla de la Guàrdia Civil que circularen entre els infractors sense aturar i sense que els agents sortissin del cotxe. «Només les va faltar unir-se a la festa», afirmaven.

La plataforma Indignats Ma-10 fa anys que denuncia els fets que es produeixen a la Serra de Tramuntana. Fins ara, ni ajuntaments dels municipis que travessa ni la Delegació de Govern ni autoritats mediambientals han aconseguit aturar aquestes conductes. Fins i tot, els veïnats es dirigiren a la Unesco, ja que recorden «és patrimoni de la humanitat i zona de màxima protecció ecològica; que té legislació pròpia i està prohibidíssim acampar».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.