Setmanari d'informació local - 138 anys

Ha mort Aureli Argemí, fundador del CIEMEN, lluitador per la Llibertat dels Països Catalans i referent de l'internacionalisme català

El fundador del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) i defensor dels drets dels Països Catalans, Aureli Argemí, s’ha mort aquest dilluns.

Aureli Argemí i Roca (Sabadell, 1936), va ser fundador i president emèrit del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), defensor dels drets nacionals dels Països Catalans i referent de l'internacionalisme català.

Secretari de l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i Jané, el va acompanyar quan les autoritats franquistes el varen obligar a exiliar-se.

Es van establir a Viboldone, prop de Milà, fins que el 1968, Escarré va morir. Des d'aleshores es va establir a l'abadia de Cuixà (el Conflent). Allí va col·laborar en diverses iniciatives de la resistència antifranquista i el 1974 va fundar el CIEMEN.

El 1981 va ser un dels promotors de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes.

El 1985 va deixar la vida monàstica. Va dedicar-se més plenament a la tasca del CIEMEN des de Barcelona, i el 1988 va promoure la creació de la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa Occidental.

El 1993 va crear la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles, de la qual n'és el president.

El 1996 va ser cofundador de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i va ser un dels promotors i redactors de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, de la qual actualment és copresident del Comitè de Seguiment.

El 2005 va participar en la fundació de la Plataforma pel Dret de Decidir, de la qual és el president. Dirigí la revista Europa de les Nacions i el diari digital Nationalia i també el Centre Mercator Dret i Legislació Lingüístics.

Va ser membre del Consell Social de la Llengua Catalana, president de la secció catalana de l'Agència Europea de les Llengües Minoritzades i copresident de l'associació Diverslinguae.

Acabava de publicar un llibre amb les seves memòries titulat 'La llavor sembrada'.

El passat mes de febrer Tomeu Martí el va entrevistar en directe en el matinal d'Ona Mediterrània. Aquest dimarts a les 8.15 del matí Ona Mediterrània reemetrà l'entrevista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.