Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Ajuntament de Manacor convertirà els patis de les escoles en petits boscs per fer-ne refugis climàtics

L'Ajuntament de Manacor ha presentat aquest divendres el projecte de xarxa de Refugis Climàtics del municipi, amb el qual preveu executar una sèrie d'obres i reformes als patis de deu col·legis per a pal·liar els efectes de l'emergència climàtica i obrir-los també a l'ús de la ciutadania en horari no lectiu.

En concret, el projecte preveu actuacions és les escoles públiques de Sa Graduada, Ceipieem Simó Ballester, CP És Canyar, CEIP Jaume Vidal i Alcover, CEIP Sa Torre, CEIP Vaig moldre d'en Xema, CEIP Ses Menges, CEIP Mitjà de Mar, CEIP Mestre Pere Garau i CEIP Talaiot; i tindrà un pressupost d'execució total de dos milions d'euros, segons ha explicat la corporació local.

El projecte inclou la creació d'ombres, el tractament de paviments, la plantació d'arbratge i vegetació i la col·locació de zones de joc i moviment.

D'aquesta manera, el Consistori tractarà d'impulsar un model verd de proximitat amb funcions socials, pedagògiques i educatives, que aporti biodiversitat, generi paisatge i sigui un recurs recreatiu per a la salut i el benestar, no sols per als alumnes dels centres educatius, sinó per a tota la població.

«La nova xarxa de refugis climàtics, més enllà d'un projecte de patis escolars, ha d'entendre's com un projecte de ciutat, una nova manera de plantejar l'espai públic de forma integrada i democràtica. És una xarxa variada que atén les reclamacions dels centres educatius però també a les necessitats intergeneracionals de tota la societat manacorina», ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Així mateix, ha indicat que d'aquesta manera s'intenta optimitzar l'ús dels centres escolars, en potenciar «el seu vessant educatiu i social, que permet donar una alternativa d'oci als nins i joves en un context segur i de proximitat».

«La creació de la xarxa de Refugis Climàtics és un pas més per a avançar cap a una ciutat i un municipi amb més espais públics, més verds, més inclusius i més dignes», ha afegit.

La xarxa de Refugis Climàtics contempla intervenir sobre 18.026 metres quadrats de superfície permeabilitzada --l'equivalent a 3 camps de futbol de competició oficial--, la plantació de 217 arbres --sis vegades l'arbratge de la plaça de Ramon Llull-- i 14.926 metres quadrats de nova superfície oberta als ciutadans --tres vegades la plaça Ramon Llull--.

El projecte s'ha realitzat de la mà dels equips docents i l'alumnat de les escoles del municipi, mitjançant un procés participatiu, ja que s'ha dut a terme un procés en el qual s'han recollit els testimoniatges dels mestres dels centres escolars de Manacor i centenars de nens d'aquestes escoles.

Els encarregats de presentar el resultat del projecte han estat el mateix Oliver, la regidora d'Educació, Carme Gomila, el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, la regidora d'Espai Públic, Joana Maria Llull, i l'arquitecta Clara González.

La xarxa de Refugis climàtics aspira a crear espais oberts i accessibles amb materials naturals, tous i permeables, que tinguin facilitat de manteniment i adaptats a les condicions climàtiques. «Una xarxa sòlida i ben configurada d'espais verds que millori la qualitat de vida urbana en un context de canvi climàtic», ha apuntat Llodrà.

La responsable municipal d'Educació ha ressaltat que aquest projecte de creació de la xarxa «no tendria sentit si es fes de manera aïllada dels centres educatius».

«Les escoles han de ser més que mai un refugi, una llar i no sols enfront del clima, sinó també davant la falta d'oportunitats i la segregació socioeconòmica, per la qual cosa es cerca generar uns espais de proximitat, assegurances, oberts i democràtics, en els quals tothom se senti benvingut», ha apuntat Gomila.

Per a Llull era «important que aquest projecte no es reduís a resoldre les necessitats puntuals de cada centre escolar de manera individual», ja que ho ha considerat com una oportunitat per a «millorar la qualitat de vida de tots els habitants de Manacor i conscienciar sobre la importància de l'adaptació davant el canvi climàtic».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.