Setmanari d'informació local - 138 anys

[MANIFEST] La Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears: «Exigim eleccions al camp, volem una veu agroecològica dins del sector»

Els pagesos ecològics entregaren aquest divendres el manifest davant la Conselleria. | Foto: dBalears

En el context i amb motiu de les mobilitzacions agràries que s'estan produint aquests dies pertot d'Estat, des de la Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears han emès un manifest que recull les reivindicacions del sector ecològic d'Eivissa i Formentera, Mallorca i Menorca. En el manifest reivindiquen les mesures relacionades amb la millora de les condicions, alhora que reivindiquen la transició ecològica i el manteniment de la normativa ambiental.

Tot seguit, dBalears reprodueix el manifest de la Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears:

«Manifest de la producció agrària ecològica i l'agroecologia

Enfront de les mobilitzacions pageses que s'estan donant arreu de la Unió Europea, la Xarxa de Pagesxs Ecològics de les Balears, integrada per les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF, volem fer sabre que la pagesia de les Illes Balears està al límit. El canvi climàtic, amb les contínues sequeres i fenòmens meteorològics extrems, l'excés de burocràcia, els sobrecosts provocats per la insularitat i les pressions humanes damunt del sòl rústic estan provocant una desafecció galopant dels productors i productores que condueixen, si no s'hi posa remei, a la seva desaparició. Donam suport a l'Agenda 2030 i les Estratègies Farm to Fork i Biodiversitat que va marcar la Comissió Europea. No volem ni una passa enrere en la normativa ambiental, la Transició ecològica ni en l'objectiu de reduir en un 50% l'aplicació de fitosanitaris, que posaria en qüestió la salut de les persones i de l'agroecosistema.

Per tot això, demanam 8 actuacions urgents i concretes:

1. Reducció de la burocràcia i de les gestions administratives imposades en els darreres temps, que van en augment amb la nova PAC. L'administració ha d'assumir la seva corresponsabilitat i reactivar les oficines comarcals del FOGAIBA com a espais de suport al pagès.

2. Acceleració de la resolució de les ajudes i dels pagaments pendents que té FOGAIBA. El camp no s'atura, l'administració sí.

3. Aplicació de la Llei turística pel que fa a consum obligat de producte local als establiments hotelers, assolint una quota de producte ecolocal. L'administració ha de donar exemple amb la compra pública de producte ecolocal per a menjadors, hospitals, etc.

4. Transvàs de fons de l'Impost de Turisme Sostenible cap a l'activitat agrària per fer front als sobrecosts que patim els pagesos de les Balears. Si volem mantenir la ramaderia extensiva i les explotacions de policultiu de secà s'haurà de reconèixer econòmicament el seu impacte positiu al territori.

5. Pla de xoc per aturar l'abandonament de l'activitat agrària i la manca de relleu generacional. Mentre el sector primari no sigui atractiu per als joves, no anam enlloc.

6. Aplicar decret de sequera per poder sostenir les guardes ecològiques. Planificació a mitjà i llarg termini per adaptar-nos al canvi climàtic. La sequera ja no és un fenomen puntual i cal actuar ja.

7. Moratòria de llicències per a noves activitats impròpies del sòl rústic mentre no hi hagi un planejament clar, com és el cas d'habitatges i fotovoltaiques.

8. Exigim eleccions al camp. Volem una veu agroecològica dins del sector».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.