Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB instal·la un sensor de la Xarxa de monitoratge del català digital a Ca n'Alcover

L'Obra Cultural Balear s’ha unit avui a la primera Xarxa de monitoratge del català digital, impulsada per la Fundació.cat. La iniciativa es va presentar dia 13 d’octubre del 2023 i consisteix en instal·lar un dispositiu que permet detectar incidències en la visibilitat del català a Internet i seguir l'evolució del posicionament del català a la xarxa. Avui s'ha instal·lat un sensor a Ca n'Alcover, seu de l'OCB.

La Xarxa de monitoratge del català digital desplega pel territori catalanoparlant una xarxa de sensors de baix cost que executen de manera autònoma cerques web sistemàtiques i es traslladen els resultats al servidor de la Fundació.cat, on són explotats i analitzats per conèixer l'evolució del posicionament del català a Internet en funció de diversos criteris.

Francisca Niell, gerent de l'OCB, ha assenyalat que «com a entitat membre de l'Aliança per la presència digital del català, valoram positivament participar en aquest projecte per analitzar que la visibilitat del català a Internet continuï evolucionant correctament». Per la seva banda, Albert Cuesta, responsable del programa català digital de la Fundació.cat i coordinador de l'Aliança, ha afegit que «aquest és el segon sensor que s'instal·la a les Illes Balears i està previst que en els pròxims mesos se'n continuïn desplegant per tots els territoris de parla catalana».

Gràcies a la instal·lació d'aquests sensors es podrà automatitzar i millorar el sistema de monitoratge de les cerques en català ja existent tant en nombre de cerques, sensibilitat dels indicadors així com territorialment. Descentralitzar el monitoratge permetrà incorporar adreces IP d'arreu del territori de parla catalana i tenir una fotografia real de l'evolució de l'idioma en els resultats dels cercadors.

Periòdicament, s'oferiran informes al web xmcd.fundació.cat per conèixer les dades més rellevants d'aquest monitoratge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.