Setmanari d'informació local - 138 anys

Treballadors temporals de les administracions demanen passar a ser fixes

Representants de treballadors temporals de les administracions públiques, convocats per la Coordinadora Balear (Sintta, ATAP, CGT, Sidib i Asij) s'han concentrat aquest dilluns davant del Consolat de Mar, coincidint amb la reunió del Consell de Govern, per presentar les seves reivindicacions i reclamar una solució a la situació de precarietat del col·lectiu i criticar l'«abús de la temporalitat».

Segons ha explicat la representant de la Coordinadora, María José Lorente, després que la Unió Europea advertís Espanya el 2015 de la «insuportable» taxa de temporalitat en els empleats públics, l'Estat va començar a convocar oposicions de manera massiva.

No obstant això, ha afegit, aquestes oposicions, «que queden molt bé electoralment» suposen un «parany» per a molts treballadors temporals o funcionaris interins amb molts anys en els llocs de feina. «Després de molts anys en el lloc de treball, persones amb obligacions o càrregues familiars han de competir en oposicions contra joves recentment graduats sense càrregues i amb temps per a preparar els processos», ha criticat. En alguns àmbits de l'administració, el resultat depèn únicament de l'examen i no es té en compte l'experiència.

Lorente ha explicat, a més, que s'estan produint cessaments i que molts d'ells els estan patint dones.

La representant de la Coordinadora ha explicat que en essència el personal laboral temporal o el funcionari interí està per a assumir, com indica la seva denominació, treballs temporals o necessitats d'urgència. No obstant això, ha apuntat, les administracions han abusat d'aquesta figura fins a aconseguir «taxes elevadíssimes» que no es consenten en l'empresa privada sense convocar oposicions ni amb la possibilitat de consolidar les places.

A més, ha lamentat, els temporals o interins tenen sous més baixos així com menys beneficis com la mobilitat. Segons ha afegit, la qüestió depèn simplement d'una «decisió política» al mateix temps que ha criticat la falta de presa de posició per part dels sindicats majoritaris.

Segons han apuntat, a tot l'Estat, més de 800.000 treballadors pateixen l'«abús de la temporalitat» per part de les administracions públiques arribant a «incomplir la seva pròpia normativa».

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha estat, segons han indicat, l'únic membre de l'Executiu autonòmic que a la seva arribada a la reunió del Consell de Govern no ha evitat als manifestants i s'ha acostat a escoltar les demandes.

El Tribunal de Justícia Europeu, han afegit, ha declarat enguany que convocar processos selectius o d'estabilització no pot suposar una «sanció» per al treballador temporal i ha ordenat sancions a les administracions. A més, han afegit, jutjats de tota Espanya ja s'han pronunciat en aquest assumpte i han dictat sentències favorables als treballadors.

A mitjan mes, la Coordinadora ja es va manifestar en la plaça de Cort de Palma per a presentar un vídeo d'una campanya posada en marxa a nivell europeu per a advertir de la «situació de precarietat» del col·lectiu. El vídeo adverteix de la «il·legalitat» que ha comès l'Estat espanyol en totes les administracions públiques en els actuals processos de selecció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.