Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern presentarà al desembre l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics que prepara des de fa dos anys

El Govern té a punt la posada en marxa de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, segons han explicat aquest divendres. Aquest organisme públic servirà per a vetlar per la garantia d'aquests drets dels ciutadans. «Des de fa mesos es treballa perquè l’Oficina sigui una realitat. Així, entrarà en funcionament amb totes les garanties i els recursos necessaris per oferir un servei rigorós i eficient des del primer dia», han remarcat.

A l'agost de 2018, l'Executiu va comunicar que s’estava tramitant el projecte de decret que havia de regular la creació i el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics. Més d'un any després, al novembre de 2019, es va aprovar aquest decret. I ara, més de dos anys després de preparar l'Oficina, anuncien que la presentaran al desembre.

La data prevista per a presentar l'Oficina públicament és el 4 de desembre, un dia en què es commemora el Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià. D’aquesta manera, les Illes Balears se sumen a aquesta commemoració i fan extensiva la reivindicació a l’arxipèlag. En la presentació es donarà a conèixer el funcionament de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que dependrà orgànicament de la Direcció General de Política Lingüística. Cal recordar que aquesta Direcció General, que forma part de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, és la competent en matèria de defensa dels drets lingüístics i actualment és l’encarregada de gestionar les demandes sobre aquesta qüestió.

Una Oficina urgent suplerta per la societat civil

L'Obra Cultural Balear du temps alertant de la «passivitat» de les administracions públiques en la defensa dels drets lingüístics i assenyalant que a elles correspon «legalment» aquesta defensa. «Davant la passivitat de les administracions les manques hauran de ser suplertes per la societat civil», explicava l'OCB.

En aquest sentit, l'OCB després de demanar reiteradament la posada en marxa de l'Oficina, va manifestar el mes de juny «l'excepcionalitat» que significa que una institució de la societat civil «hagi de suplir les deficiències i incompliments dels poders públics» a l'hora de protegir i garantir els drets col·lectius i els individuals.

Així, l'entitat va posar en marxa la Bústia dels Drets Lingüístics, en el marc de la Setmana pels Drets Lingüístics que va organitzar al juliol, «per a la defensa i protecció dels drets lingüístics de la ciutadania de les Illes Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.