Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern signa un acord amb Wireless per a impulsar el 5G a les Balears

El Govern i l’empresa Wireless han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la creació del 5G LabIB, un node d’innovació tecnològica a través del qual es contribuirà al desenvolupament de la tecnologia mòbil 5G a les Illes Balears. A la signatura han participat la directora general d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, Núria Riera; el gerent de la Fundació Bit, Álvaro Medina; el CEO i cofundador de l’empresa Wireless DNA, José Mañas, i el director general de Modernització i Administració Digital, Ramón Roca.

La Fundació Bit i l’empresa Wireless DNA (WDNA) signen aquest acord amb l’objectiu principal d’establir un ecosistema 5G, localitzat al Parc Bit, per a la captura d’informació, la compartició de coneixement i la posada en funcionament d’iniciatives, experiències i projectes en els quals s’involucrarà els diferents actors relacionats amb el 5G. Així, a través de la creació del Hub 5G LabIB es contribuirà a fer del Parc Bit un espai d’experimentació per provar i validar aquesta tecnologia.

La tecnologia 5G constitueix el nou paradigma de les comunicacions sense fils i serà, a més, el component tecnològic essencial en la transformació digital de la societat i de l’economia als països més avançats durant els propers anys. A través d’aquest tipus de xarxes se suportaran les principals solucions per a aquesta transformació digital; com la Internet de les coses, les dades massives (big data), la robòtica, la realitat virtual o l’ultra alta definició.

Amb aquest conveni es pretén impulsar iniciatives publicoprivades que permetin construir un ecosistema integrador de solucions 5G i crear una xarxa d’actors involucrats en el 5G, a la qual s’oferirà ajuda i assessorament per impulsar projectes i solucions en aquesta tecnologia. Així, ambdues entitats treballaran per trobar entitats i organitzacions que es podran adherir al conveni i incorporar-se a la xarxa d’entitats que esdevindrà d’aquestes col·laboracions.

Per a assolir aquests objectius, la Fundació Bit posarà a disposició la infraestructura del Parc Bit com a laboratori, aportarà els recursos humans necessaris i en cedirà les instal·lacions per realitzar les diferents activitats que es desenvolupin en el marc del 5G LabIB. A més, la Fundació Bit s’encarregarà d’interactuar amb institucions i actors implicats, buscarà el finançament competitiu per desenvolupar els diferents projectes que es desenvolupin al 5G LabIB, i realitzarà les tasques de comunicació i seguiment de projectes.

Per la seva banda, l’empresa WDNA serà l’encarregada de proveir de la plataforma tecnològica d’acompanyament pels diferents projectes, així com també d’organitzar formació especialitzada amb tot el relacionat amb el 5G: protocols de comunicació, desenvolupament de hardware, plataforma, i desenvolupament de negoci, entre d’altres.

Segons ha afirmat la directora general d’innovació, Núria Riera, «amb la signatura d’acords de col·laboració com aquests, el Govern fa una passa més cap a la transformació del model econòmic de les nostres Illes, impulsant una economia més diversificada i basada en el coneixement».

La Fundació Bit col·labora així amb WDNA, una empresa capdavantera basada al Parc Bit, des d’on ofereix productes i serveis basats en solucions d’RDI, i de la qual cal destacar el seu compromís amb la investigació i la innovació tecnològica, especialitzant-se en el seguiment, auditoria i optimització de xarxes, i oferint solucions innovadores a través de tecnologies intel·ligents (smart). Així mateix, és important destacar que WDNA (Wireless Domestic Network Auditors) també liderarà la supervisió de desplegaments i capacitats de les xarxes 5G per a garantir la universalitat del servei des d'un punt de vista independent a operadores i fabricants de tecnologia, assegurant el compliment de les normes i requisits regulats en aspectes clau de qualitat, disponibilitat, seguretat i salut pública.

En la seva intervenció, José Mañas, gerent de WDNA ha explicat que l'empresa és capaç de monitoritzar i auditar en temps real i de manera contínua la potència transmesa per les antenes, paràmetres de configuració, qualitat, falles i interferències de xarxa de les quals «depenen els serveis de telecomunicacions essencials que tots usem diàriament i que cada vegada resulten més crítics que arribin a tota la població complint amb els estàndards de qualitat i seguretat». Així mateix, José Mañas també ha assegurat, que «aquesta iniciativa públic-privada pretén convertir el ParcBit en un referent internacional, i dinamitzar el sector mitjançant el foment de projectes col·laboratius de base tecnològica».

Per acabar, el director general de Modernització i Administració Digital ha volgut destacar també que el desenvolupament de projectes basats en tecnologia 5G «permetrà a les Illes Balears situar-se en el sector de la innovació tecnològica a través d’una tecnologia d’importància cabdal per al desenvolupament econòmic en general i per a la transformació en àrees com el transport, els multimèdia, la gestió territorial o els sectors productius». No debades, la incorporació de xarxes 5G està creant importats expectatives d’impacte perquè «facilitarà el desenvolupament de tecnologies emergents com els vehicles autònoms, la realitat virtual, la telemedicina, la fabricació intel·ligent o la Internet de les coses, entre d’altres».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.