Setmanari d'informació local - 138 anys

Atemptats del 17A: es compleixen tres anys i la sospita d'implicació de l'Estat espanyol creix

42213

Aquest dilluns es compleixen tres anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017. Després que una explosió en un xalet d’Alcanar on s'estaven preparant explosius per fer un atemptat a un lloc cèntric de Barcelona, Younnes Abouyaaqoub va assassinar 14 persones i en va ferir més d’un centenar a la Rambla de Barcelona atropellant-les amb una furgoneta, i va matar un altre ciutadà mentre fugia. Mohamed Hichamy, el seu germà Omar, Moussa Oukabir, Saïd Aalla i Hussein Abouyaaqoub varen assassinar una dona amb un vehicle kamikaze al passeig Marítim de Cambrils. Tots ells acabarien sent executats per membres dels Mossos d'Esquadra. A l'explosió d'Alcanar havien mort Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll i col·laborador dels serveis secrets espanyols, i dos dels seus deixebles que manipulaven el material preparat

Precisament la figura d'es-Satty desperta encara moltes incògnites i tres anys després de la massacre, els serveis secrets espanyols i l'Estat espanyol han estat incapaços d'oferir una explicació de quina era la relació exacta del líder de l'escamot terrorista amb els serveis d'intel·ligència espanyols. Allò que sí està confirmat és que es-Satty va ser col·laborador del CNI espanyol fins el mateix dia de la seva desaparició.

La manca d'una explicació clara per part d'algun representant de l'Estat, sumat a les evidències de la col·laboració del terrorista amb el CNI, revelades per diversos mitjans de comunicació fan créixer la sospita de la implicació indirecta dels serveis secrets espanyols amb l'atac terrorista. Una sospita que, tres anys després, en comptes de desaparèixer o minvar, creix.

Pel que fa als col·laboradors dels autors dels atemptats que resten vius i empresonats, Mohamed Houli Chemlal -ferit a Alcanar-, Driss Oukabir, que es va fer enrere, i Saïd ben Iazza, que va col·laborar amb els terroristes, són en presó preventiva i seran jutjats a principis de l'any que ve.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.