Setmanari d'informació local - 138 anys

Les telefonades a l'IBDona es varen disparar un 21,5% durant l'estat d'alarma, el 60% per violència psicològica

L'Institut Balear de la Dona (IBDona) va atendre durant l'estat d'alarma un total de 1.170 peticions, la qual cosa suposa un 21,5% més que les registrades en el mateix període de 2019.

Aquestes peticions es van rebre per telèfon o a través del número de 'whatsapp' (639 837 476) que el Govern va habilitar per a facilitar el contacte amb l'IbDona quan la víctima conviu amb l'agressor, de forma més silenciosa i discreta.

Es tracta de dades que han fet públics aquest dijous la consellera de Presidència, Cultura, i Igualtat, Pilar Costa, i la directora de l'IBDona, Maria Duran. La consellera ha recordat l'assassinat d'un feminicidi, Christina Sundberg, aquest mateix estiu a les Balears.

Entre el 13 de març i el 21 de juny es varen rebre un total de 1.104 telefonades, la qual cosa suposa una mitjana de 12 crides diàries. Per illes, 857 són procedents de Mallorca, 47 de Menorca, 141 d'Eivissa i set de Formentera; la resta són dones que telefonen d'altres llocs o que no han volgut revelar des d'on demanen ajuda o informació.

Pràcticament sis de cada deu dones que han contactat amb l'IBDona (58%), ho han fet per a demanar ajuda davant una violència psicològica. El 42% va explicar que sofreix violència física, i el 2% violència sexual.

«Cal tenir en compte que una dona pot sofrir diferents tipus de violència al mateix temps, i que a més de violència física, psicològica o sexual, també poden sofrir violència econòmica, social o ambiental», ha subratllat la directora de l'IBDona.

Quant al perfil de les persones que van telefonar, en el 55% dels casos ha estat la pròpia víctima i en el 14% les persones del seu entorn. Un 20% de les crides han estat de persones interessades a obtenir assessorament però que no són víctimes. Per edats, el 30% de les dones que s'han posat en contacte amb l'IBDona tenen entre 31 i 40 anys, el 24% entre 21 i 30 anys i el 22% entre 41 i 50 anys.

Gairebé el 90% de telefonades requereixen intervenció professional

Gairebé nou de cada deu crides han requerit intervenció professional de diferent índole (des d'informació, orientació, etc, fins a intervenció en situacions d'emergència o acompanyament). El 40% de les trucades han acabat desencadenant intervencions en situació d'emergència.

S'han fet 47 acompanyaments (24 a Mallorca, vuit a Menorca, 12 a Eivissa i tres Formentera), principalment per a recolzar en situacions d'estrès, assessorar les víctimes, i acompanyar-les en diferents fases de processos judicials. Aquests acompanyaments duren una mitjana de tres hores i mitja.

Per a arribar al màxim possible de persones, l'IBDona ha posat en marxa una campanya per a difondre l'existència del servei d'acompanyament. Es farà un enviament massiu a ajuntaments, de cartells i fullets, especialment als ajuntaments que formen part de les taules locals de coordinació i prevenció contra les violències masclistes.

Aquest material també es distribuirà a ambulatoris i cadenes de supermercats, i també en edificis d'habitatges, gràcies al conveni de col·laboració amb el Col·legi d'Administracions de Finques. També es difondrà un vídeo informatiu a través de les xarxes socials.

Des que es van començar a comptabilitzar les víctimes de violència de gènere, a Espanya han perdut la vida 1.060 dones, 37 a Balears des de 2003.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.