Setmanari d'informació local - 138 anys

Alessio Miceli: «Reconèixer-me parcial m’obre a la vida»

37495

Alessio Miceli és membre de l’associació italiana 'Maschile Plurale'. Professor de secundària (dret, psicologia social), escriu i intervé en temes de masculinitat, relacions entre sexes i antiviolència, tant en reunions públiques com en diferents contextos d’educació i formació (escoles i universitats, centres contra la violència, associacions, etc.). Col·labora amb algunes realitats del moviment de dones.

Ens trobem amb Alessio Miceli al Ikeda Center for Peace de Milà després d’escoltar el seu punt de vista amb motiu de la jornada 'Il sole dei diritti umani' ('El sol dels drets humans'). Una veu masculina sobre el ser homes i dones al món.

Per què us dieu 'Maschile Plurale' ('Masculí Plural')?

En primer lloc, perquè l’element de pluralitat abasta la idea que ser masculí o femení són qüestions que desafien qualsevol. No es tracta d’un corrent filosòfic, d’una posició de partit o d’una espiritualitat particular, sinó que és el grau zero de l'estar al món. Naixem en cossos sexuats i aquestes sexualitats no són només una matriu material, sinó que les construïm culturalment. Qui no està afectat pel fet de néixer en un cos sexuat, ni que sigui per la càrrega simbòlica que es posa sobre aquests cossos diferents?

Aleshores, perquè quan parlem de gènere de seguida pensem que ens referim a qüestions que afecten les dones i pensem menys que els homes som 'gènere', per tant, parcialitat. El pensament està construït en masculí, per homes i per a homes. És a dir, «nosaltres som la unitat, vosaltres (dones) sou la derivació», la 'costella' que es desmarca del cos del pensament masculí. Per tant, 'masculí plural' per dir que som parcials i que això és un pensament fèrtil, sobre la base del qual es replantegen totes les relacions: íntima, de proximitat, sexual, afectiva, familiar, però també pública, de tot tipus i grau.

Aquest reconeixement de la parcialitat és important ...

És un concepte lligat al fet que una persona, un individu no s’ha de pensar genèricament. La idea d’individualitat és important, però es pot utilitzar per neutralitzar les nostres especificitats. Venir al món i generar vida no és el mateix, de manera que és millor pensar en aquesta diferència i afrontar-la, sentir-la partint d’un mateix, en lloc d’anar a aquestes construccions neutres que normalment tendeixen a l’objectiu de la igualtat. Igualtat important per la idea que hem de tenir un accés igual als drets, però enganyosa si no s’hi veu l'especificitat.

L’horitzó de la igualtat d’accés ha permès coses que d’altra manera no haurien passat, però la perspectiva no és estar al món dels homes i dividir-lo per dos. Hi ha una altra, o altres, visions del món. Concebre’ns com a parcials vol dir donar valor a les mirades diverses sobre les coses que vivim. No es tracta de considerar tan sols el punt de vista predominat i tot seguit dir: «una part d’això va a les dones».

Per a un home, pensar-se com a parcial és un viatge molt diferent que per a una dona. Les dones estan acostumades a viure parcialment.

És veritat. De les dones vaig saber que el camí de la subjectivitat femenina era el d’un subjecte inesperat i que el seu separatisme* ha consistit en trobar-se, reconèixer-se elles mateixes, trobar paraules i ficar-se en el món, atès que en aquell món les dones no eren volgudes. Inaugurar un simbòlic propi, una subjectivitat pròpia. Al contrari, per al subjecte que, tot i no declarar-lo, es concep ell mateix com a únic, prendre 'consciència de si mateix' és adonar-se de la seva pròpia parcialitat, treballar per «treure’s» la idea d'universalitat, de ser el subjecte que mapeja el camp i defineix el món.

Són precisament camins antitètics: el d’una subjectivitat que ha de néixer i el d’una altra que s’ha de reconèixer no com igual al tot, sinó a una parcialitat. La idea que en aquest reconeixement hi ha una pèrdua és poc elaborada. No es veu quantes oportunitats de relacionar-se hi ha llavors. Ser un de dos (o més de dos o cinc, quants diuen que són els gèneres) vol dir que no estic sol al món, perquè aquest ultrapoder també porta una sensació d’extrema solitud. Aquest és un camí que aporta molt. És una multiplicació, una abundància. Et trobes un banquet per a molts en lloc de tant de menjar tan sols per a un.

És un camí difícil?

Depèn, hi ha sensibilitats molt diferents. Per a mi és un camí de plaer, felicitat, llibertat. Altres el perceben amb un sentiment de 'conversió' d'un sistema patriarcal, violent ni que només sigui simbòlicament, perquè han compartit llocs de privilegi com a homes i es volen esmenar. Aquest és un pas fonamental, també ho dic per mi mateix: si no es reconegués aquest desequilibri de poder que ja gaudim per haver nascut en cossos masculins, potser aquest camí no seria cert. Però la sensibilitat en què em reconec més és la del desig. Ser en termes d’una relació oberta i profunda m’obre la meva pròpia vida.

El cas és que a la societat masculina no ens hem mogut gaire, i potser ara tornem enrere. Els anys 70 van començar, amb l’autoconeixement feminista, els moviments estudiantils i antiautoritaris, el moviment LGBT; Però ara hi ha un gir que diria que va més vers la dominació que cap a la tradició. El retorn a un pensament de possessió i dominació masculina. I la sexualitat és una frontera calenta, perquè si en la intimitat creus que la nena o la dona més propera a tu és l’objecte de la teva supremacia, tot el que se’n desprèn està viciat des de l’origen.

De vegades es pensa que la divisió de rols representa la superació de la visió estereotipada masculina / femenina ...

Si tot es derivés del desequilibri entre drets i deures, una vegada resolt tots els problemes es resoldrien. En canvi, la violència és un indicador, perquè et mostra com un termòmetre que les relacions encara cremen. Si en els crims contra les dones persisteixen la ràbia i maldat i es tornen cada cop més extrems, vol dir que la divisió del treball i la igualtat de drets no són el pla sobre el qual cal afrontar el problema. La qüestió és la de la relació, com un se sent a si mateix i sent l’altre, en el vincle, en la relació. Si hi ha homes insospitats que continuen implicats en qüestions de violència, vol dir que hi ha un doble fons, un nivell més intern per a la persona i per la relació al qual, per exemple, no arriba una divisió de tasques externes.

Cal passar, doncs, de no sentir-nos ja universals, sinó parcials.

De fet, molt sovint, quan arribes a parlar amb homes que exerceixen violència, veus que no hi ha cap esclat de bogeria. Ells treuen a la llum un codi de valors que fa referència al fet que creuen que la dona s’havia desviat d’un codi moral i ètic regulat durant mil·lennis, per la qual cosa tenien raó de reaccionar així. És simplement un rampell que podria afectar qualsevol persona amb aquesta mateixa mentalitat. O bé desmuntem aquesta idea d’un món concebut i després regulat pels homes, o no ens en sortirem.

Què feu a la vostra associació?

Fem una sèrie d’accions culturals, educatives i polítiques, fent públic allò que hem anat aprenent a poc a poc i posant-lo a disposició de tothom que vulgui conèixer-ho i també de qui ha de prendre decisions, de les institucions i dels professionals.

El cercle més interior és el dels grups per compartir vivències, tant masculins com mixtes. És partir d'un mateix per entrellaçar-te amb els altres, una cerca comuna de què són les nostres relacions íntimes i públiques, dels punts comuns que també poden implicar altres persones.

Aleshores el que va passar va ser que ens varen demanar participar en reunions públiques (al voltant del 25 de novembre o del 8 de març) per conscienciar un barri o parlar a les escoles, formar professionals del sector sòcio-sanitari, la policia, psicòlegs, ... Finalment, les persones del circuit contra la violència ens han reconegut com a interlocutor masculí en els temes que afecten aquestes qüestions i si s’escau, ens pregunten. En definitiva, passem de prendre la paraula sobre nosaltres mateixos al discurs públic, a la formació, a l’intercanvi amb les noves generacions, a l’intercanvi amb les professions i el diàleg amb les institucions per assolir, des de fa uns anys, també la relació amb centres que segueixen homes que perpetren violència.

Normalment les reaccions són molt bones. Quan hi ha una veu en un espai, ja sigui un estudi professional, una sala d’actes d’una escola o la plaça d’una ciutat, aquesta veu sempre troba algú interessat. Però aquestes accions de fons no han desembocat encara en un autèntic moviment d’homes. Hi ha un nivell molt fort de resistència, de rebuig, de negació d’aquests temes.

La qüestió és arribar un a un. Els que han viscut això a la seva vida, se senten tocats, però si passa només com a informació, no procedeix. Per tant, la comunicació té uns límits clars.

Johan Galtung diu que per aconseguir una veritable pau, s’han de rastrejar tots els estrats de la societat (associacions, grups, etc.) que puguin estar interessats en la pau. Per exemple, en el vostre cas, el món actual de Soka Gakkai és un lloc de pau, de construcció de pau? Sí. És als seus fonaments. Doncs bé, si a un home vostrei se li diu que la pau també afecta el conflicte original entre homes i dones, i si realment li interessa la pau, se li presenta un nou vessant de la pau i pot ser un constructor de pau també en aquest aspecte de la relació homes / dones. A la societat podem identificar llocs i contextos de construcció de pau que multipliquin una intenció humana i política com aquesta.

Entrevista publicada per a la revista 'Buddisme e società', setembre de 2019. Apareix aquí amb amable permís i amb l’autorització de l’entrevistat. Publicat el 21/10/2019 a 'Maschile Plurale'. Traducció i adaptació de Juanjo Compairé

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.