Setmanari d'informació local - 138 anys

Inicien una campanya per un Nadal sense sexisme

35623

Emprendada Feminista, un col·lectiu d'Eivissa que va sorgir a finals de 2018 i ha participat en les manifestacions feministes i en l'organització del 8M d'enguany, ha llançat una campanya contra el sexisme en els regals de Nadal.

Manifest

El joc és part de la socialització. Es converteix en un paper central en el desenvolupament social, emocional i moral de les persones des de la infància. Per això és tan important com la utilitzem: Com un aprenentatge per a una vida adulta assenyalada o com un estímul per desenvolupar la pròpia personalitat?

Avui dia hi ha moltes campanyes i alternatives lúdic-pedagògiques no sexistes. Desgraciadament, és molta encara la pressió dels mitjans de comunicació que segueixen promovent els rols de gènere tradicionals. Així, les desigualtats de gènere es perpetuen amb anuncis que no estan pensats en el joc com un despertar d'habilitats de la criatura, sinó com una reproducció de rols que recreen l'imaginari col·lectiu heteropatriarcal. Anuncis on es dicten molt clarament quins són els estereotips marcats per limitar a l'infant a poques opcions d'activitats i colors. Tot això ve molt bé per seguir amb l'ordre social establert fins ara i assegurar el consum per part de les grans empreses.

Així doncs, el paper impost subtilment a les nenes és un paper servicial i submís, on el jo es desdibuixa en l'altre. D'altra banda, el paper impost als nens està basat en la violència i competitivitat. Aquesta dicotomia tan marcada de papers és la llavor que engendra futures relacions amb un alt contingut de violència masclista. Per tant, com podem veure, aquesta adjudicació de rols té un efecte molt més negatiu en les dones. Aquest any ja portem 99 assassinades. Per això, a l'hora de fer un regal: davant el dubte, podem buscar una joguina neutre. Perquè l'educació és fonamental per aconseguir canvis en la nostra societat i perquè les nenes i nens aprenen jugant. Cal promoure l'empatia en els nens i l'apoderament a les nenes, només així un dia criarem a les nostres filles i fills de manera que un dia siguin adults vivint en una societat més justa.

Per això a Emprendada Feminista diem: NO a la rivalitat, SÍ a la solidaritat. Gaudim i aprenguem sense la presència d'estereotips, en plena llibertat. Tant en la infància com en l'edat adulta. Perquè sí: seguim reproduint la mateixa segregació per sexes en els regals a adults també. El canvi és a les nostres mans, si no comprem joguines sexistes, deixaran d'haver anuncis, jocs i altres productes sexistes. Així funciona la llei de l'oferta i la demanda.

Aquest Nadal, siguem conscients: trenquem amb l'impost i fora complexos. Regala llibertat!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.