Setmanari d'informació local - 138 anys

Dimarts comença el debat dels pressuposts 2020 per a les Illes Balears

35417

El Parlament acollirà la setmana vinent el debat i la votació final per a l'aprovació del Projecte de Llei dels pressuposts Generals de les Balears, en un ple que començarà dimarts que ve a les 9.00 hores i que s'estendrà fins al dia 19 de desembre.

Durant aquests dies es debatran i votaran les esmenes parcials i vots particulars que, havent estat debatudes i votades en comissió, no han estat incorporades al dictamen i, els grups parlamentaris que les proposen, volen mantenir-les per al debat en sessió plenària.

Fins a la finalització del termini de presentació d'esmenes parcials, s'havien presentat un total de 864, la majoria d'elles, 367 varen ser presentades pel grup del Partit Popular. El segueixen en nombre d'esmenes presentades el partit polític Ciudadanos (157), Vox (110) i El PI (86).

Unides Podem va ser el grup dels que donen suport al Govern que menys esmenes va presentar, amb 25. Encara que, realment qui menys esmenes va presentar va ser la representant de Gent per Formentera en el grup Mixt, Sílvia Tur, amb 21.

En la Ponència de la Comissió d'Hisenda i pressuposts es varen aprovar 56 d'un total de 864 esmenes parcials, algunes d'elles després d'una transacció. La majoria varen ser presentades, de manera conjunta o no, pels grups MÉS per Mallorca, Socialista i Unides Podemos.

En Comissió varen ser aprovades 54 esmenes més --la majoria de Ciudadanos (15), Partit Popular (13) i El PI (11)-- tant en l'articulat com en les seccions, excepte en la partida d'Hisenda i Relacions Exteriors, en la d'Administracions Públiques i Modernització i en la d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Horari previst

L'horari previst per al desenvolupament del debat durant el primer dia de sessió plenària, dimarts que ve, marca a les 9.00 hores el debat del text articulat i a les 11.40 hores el de la partida pressupostària destinada a Presidència Cultura i Igualtat. La votació de totes dues qüestions està prevista a les 14.10 hores.

També el 17 de desembre es debatrà a les 14.30 hores la partida pressupostària de Model Econòmic, Turisme i Treball; a les 17.00 hores la d'Educació, Universitat i Recerca; i, finalment, a les 19.30 hores la d'Hisenda i Relacions Exteriors. Les votacions estan previstes a les 22.00 hores.

D'altra banda, l'horari previst per a dimecres que ve estableix que a les 9.00 hores es debatrà la partida pressupostària destinada a Medi Ambient i Territori; mentre que, a les 11.30 hores es tractarà la que correspon a Administracions Públiques i Modernització. La votacions estan previstes a les 14.00 hores.

En la sessió plenària de l'horabaixa de dimecres està previst que a les 14.30 hores es debati la partida pressupostària corresponent a Afers Socials i Cooperació; la de Salut a les 17.00 hores; i, finalment, la d'Agricultura, Pesca i Alimentació a les 19.30 hores. Les votacions estan previstes a les 22.00 hores.

El dijous està previst que la sessió plenària es desenvolupi només durant el matí. La partida pressupostària de Transició Energètica i Sectors Productius està prevista per a les 9.00 hores i la de Mobilitat i Habitatge a les 11.30 hores. Les votacions estan previstes a les 14.00 hores.

Els pressuposts

Els pressuposts, que varen ser aprovats a la fi d'octubre, sumen un total de 5.893,1 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 8% en comparació amb l'any anterior, 435,4 milions d'euros més que el 2019.

Durant la seva presentació, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, va destacar que aquests pressuposts són «d'estabilitat i prudents» plantejats en un context polític estatal «d'incertesa» i ha assegurat que «garanteixen i consoliden l'Estat de Benestar».

La despesa no financera (4.383,8 milions d'euros) s'ha reduït en 50 milions. Segons va explicar la consellera, això és a causa del fet que els Consells insulars cobraran 14 milions d'euros menys, es deixaran de pagar 22 milions d'euros a altres institucions pels projectes finançats per l'Impost de Turisme sostenible i s'ajustaran també inversions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.