Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Ha mort Tomeu Estaràs d'Els Valldemossa

33379

El músic Tomeu Estaràs, un dels components del conjunt Els Valldemossa, ha mort aquest dissabte a Palma als 78 anys edat.

Els germans Estaràs -Tomeu, Rafel i Bernat- varen integrar Els Valldemossa fins a l'any 2000. Rafel i Bernat varen deixar la formació i anys després varen morir. Tomeu va continuar amb el grup al costat de la seva dona, Genia Tobin, amb qui es va casar el 1973, i el músic Miquel Brunet.

L'any 1959 els tres germans Estaràs (Rafel, Bernat i Tomeu) varen crear el grup Los existencialistas de Valldemossa, que actuava a la sala Tito's.

Durant l'hivern el grup deixava Tito's i, ja amb el nom de Los Valldemossa, actuava a Londres, primer a un cafè-restaurant, l'Empress Club, i després al conegut Blue Angel. La popularitat del conjunt va fer que ja en aquells mesos anassin a actuar diverses vegades a la BBC.

L'any 1962 el grup, juntament amb Pep Tous, Pau Llull i Joan Sorell, es varen fer càrrec de la sala de festes Tagomago (a Portopí) on també actuaven.

L'any 1969 els tres germans varen acompanyar la cantant Salomé al Festival d'Eurovisió, que varen guanyar per a Espanya exaequo amb França, Regne Unit i Països Baixos. I un any després assoleixen el punt màxim de popularitat amb Fiesta, que es converteix en una de les cançons de l'estiu.

El 1972 Els Valldemossa enregistren per primer pic un disc íntegrament en català dedicat al folklore mallorquí. Les televisions continuen demandant la presència del grup, que també continua girant per tot el món. A la fi dels setanta el grup inicià un nou projecte relacionat amb els més menuts: fer-los arribar els poetes mallorquins i altres autors amb la música d'Els Valldemossa. Aquesta etapa coincideix amb l'arribada el 1978 de l'anomenat cinquè Valldemossa: Miquel Brunet Estarellas, qui exercirà una marcada influència en les composicions del conjunt. Una etapa en la qual el grup passà definitivament de ser Los Valldemossa a Els Valldemossa.

Els anys vuitanta vénen marcats per les actuacions a la sala de festes Son Amar i la proliferació d'actuacions a creuers que donen la volta al món. En aquesta etapa, a la fi dels vuitanta i principis dels noranta, s'enregistren tres discs emblemàtics: Trobada (1989), amb poemes de Josep Maria Llompart, Blai Bonet, Maria Antònia Salvà, Célia Vinyes i Guillem d'Efak; Palma (1990), amb la col·laboració, entre d'altres, de Maria de la Pau Janer, Tomeu Salas, i Toni Morlà; i Arxiduc Lluís Salvador (1993), enregistrat originalment per Genia Tobin en alemany.

L'any 2000 Rafel Estaràs abandona el grup i Bernat Estaràs també ho fa el 2004, per dedicar-se a la pintura amb el nom de Bernat Reüll. Rafel morirà l'abril de 2007 i Bernat el novembre de 2008.

Però el grup continua amb Tomeu Estaràs, Genia Tobin i Miquel Brunet. Tomeu Estaràs publica, en solitari, el disc Entre mites i flautes (2000), i el 2005 apareix, ja com a Els Valldemossa, Quand tu sonneras je chanteray, amb temes de Jacques Brel, Tomeu Penya i Alberto Cortez.

Els Valldemossa han aconseguit nombrosos reconeixements i premis al llarg de la seva existència, entre els quals destaquen el Premi 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear de 1997, i el Premi Ramon Llull de 2009, concedit pel Govern de les Illes Balears.

El 30 d'octubre de 2010 l'Ajuntament de Valldemossa va posar el nom del grup a un carrer situat darrere de l'Escola de Música i Ball de la localitat. Poc després, el 30 d'abril de 2011, l'Ajuntament va lliurar als components de la formació la medalla d'or de Valldemossa en un acte que tingué lloc al Centre Cultural Costa Nord de la localitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.