Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears ja disposen d’un catàleg genètic d’onze races autòctones en perill d’extinció

20579

De les 15 races de bestiar catalogades a les Illes Balears 11 ja tenen banc genètic propi que servirà per a conservar la màxima diversitat genètica així com la millora en la producció d’aquestes poblacions. Això ha estat possible gràcies al programa de suport a la conservació i millora de races autòctones que du a terme el Servei de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA) de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i al qual s’han destinat 227.767 euros des de 2016. En el programa s’ha treballat amb 10 races ramaderes i han tengut accés per participar-hi 669 finques ramaderes amb 25.151 animals reproductors. El següent pas del programa és fer valer les característiques diferenciadores de cada raça, més enllà de la territorialitat, com la seva productivitat o adaptació al medi.

En el programa es realitzen activitats de conservació, com són la identificació genètica dels animals i dels ancestres per facilitar-ne la gestió, com es fa amb la cabra i ovella eivissenca, que es troben en situació crítica de conservació; l’ampliació del catàleg del banc de semen, en el qual s’han duplicat al darrer any les palletes de semen conservades i s’ha incrementat el nombre de donants en 31 sementals més, que han arribat a un total d’11 races que disposen de material genètic dipositat en el banc; els estudis de caracterització de les poblacions que han fet possible, per exemple, que la vaca de la reina es pugui gestionar correctament i no caigui en consanguinitat, etc.

Pel que fa a les activitats de millora de la raça, s’han avaluat genèticament les ramaderies i les poblacions i, en algunes races com l’ovella roja mallorquina i l’ovella menorquina, es disposa d’informació genètica per començar a millorar-ne la raça, atès que ja es té coneixement dels millors sementals de cada explotació que són transmissors de les millors aptituds lleteres i càrnies. En el cas de l’ovella mallorquina s’han connectat genèticament les ramaderies i es pot iniciar la millora de la raça i preparar-ne un catàleg de sementals, que seria el primer d’una raça autòctona a les Illes Balears.

Quant a la difusió de la millora que preveu el programa, s’ha donat suport a l’adquisició d’animals millorants, com en el cas del porc negre mallorquí; s’assisteix i participa en certàmens ramaders, es dota de premi als millors exemplars dels concursos, etc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.