Setmanari d'informació local - 138 anys

La Xarxa d'Atenció va atendre 1917 persones que exerceixen la prostitució a Palma el 2017

20087

El regidor d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, juntament amb les representants de Metges del Món, Belén Matesanz; Casal Petit, Maria Magdalena Alomar i Mónica Gelabert, han presentat aquest dimecres les dades de la memòria de la Xarxa d’Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució a Palma (Xapdep) de l’any 2017.

Les tres entitats han explicat la feina de camp i de suport psicològic que fan, així com els cursos i tallers encaminats a que aquestes dones assoleixin la reinserció laboral. La Xapdep està integrada per les entitats Casal Petit, Metges del Món, Fundació de Solidaritat Amaranta, IB-Salut, Institut Balear de la Dona, UCRIF-Policia Nacional, Delegación contra la violencia hacia la mujer i per diferents àrees de l’Ajuntament de Palma com l’Àrea Igualtat, Joventut i Drets Cívics i l’Àrea de Seguretat Ciutadana.

El regidor d’Igualtat, Aligi Molina, ha reflexionat sobre tres aspectes. El primer és que les persones que s’atenen «necessiten processos d’intervenció llargs per les dificultats d’inserció social i laboral». La segona, «la dificultat d’accedir als espais tancats», un fet que es relaciona amb un tercer punt, «la major vulnerabilitat que es viu en aquests contextos».

Dades

Les dades de la memòria elaborada de forma conjunta reflecteixen que l’any 2017 la XAPDEP va atendre 1917 persones, el que suposa un augment de 102 persones respecte l’any 2016. «Millorar la coordinació ens permet atendre a més persones», ha destacat Matesanz, que no vol dir que «la prostitució estigui augmentat, si no que arribam a més dones».

Per sexe, el 96% de les persones ateses són dones, el 2% són homes i un 2% són transsexuals.  En aquest sentit, Molina ha destacat que les dades demostren: «La prostitució és una qüestió de desigualtat de gènere», ha afirmat. Pel que fa a la variable de nacionalitat les dades de la memòria reflecteixen el predomini de l’atenció a les persones procedents de països d’Amèrica Llatina (36%) i d’Àfrica, i es continua sense arribar al col·lectiu asiàtic, «molt hermètic», segons Alomar.

Per percentatges d’edat el 40 per cent de les persones ateses tenen entre 25 i 34 anys i el 32 per cent, entre els 35 i 44 anys. El lloc d’exercici predominant segueix sent en contextos tancats amb un 53 per cent, dels quals un 30 per cent a pisos/cases i un 23 per cent a clubs. L’altre 46 exerceix al carrer.

Les persones procedents d’Europa i Amèrica Llatina exerceixen principalment en contextos tancats: pisos/cases i clubs. Les persones procedents d’Àfrica ho fan majoritàriament al carrer (un 80 per cent). Les persones asiàtiques exerceixen totes en contextos tancats. Predomina l’exercici al carrer en tots els grups d’edat i es trenca la tendència d’anys anteriors, en què predominava l’exercici a clubs de les dones de 18 a 24 anys. En grups d’edat més elevada predominen les que exerceixen al carrer.

El 39 per cent de les persones ateses té estudis primaris i el 40 per cent, estudis secundaris. En relació a 2016, descendeixen les persones amb estudis primaris i augmenten lleugerament aquelles que no saben llegir ni escriure o no tenen estudis (passa del 6 al 13 per cent). El 61 per cent de les persones ateses es troben es situació regular. Als contextos tancats on les entitats hi tenen accés és on hi ha un major percentatge de persones en situació regular: 81 per cent en clubs i 73 per cent en pisos/cases. En el cas de les que exerceixen al carrer són el 55 per cent. El 78 per cent de les persones ateses disposen de targeta sanitària.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.