Setmanari d'informació local - 138 anys

Els Premis Ramon Llull homenatgen Manel Marí i Santiago Colomar

18691

Aquest dimecres vespre s'ha fet l'acte de lliurament de les Medalles d'Or i dels Premis Ramon Llull, en el Palau de Congressos de Palma. La Medalla d'Or -la més alta distinció que concedeix el Govern- ha estat per a l'investigador Lluís Quintana-Murci i l'escriptora Carme Riera.

Així mateix, s'han atorgat els Premis Ramon Llull al jutge José Castro; el poeta Manel Marí, mort el gener a València; l'historiador Santiago Colomar; el cantant líric Simon Orfila; la Taula de Xarxes del Tercer Sector Social; les agrupacions de voluntaris de Protecció Civil; Drassanes de Mallorca; la directora teatral Merche Chapí; l'ex vicecónsul honoraria britànica a Menorca, Deborah Bridget; el Teatre del Mar, el Club Nàutic d'Eivissa i el Lobby de Dones de Mallorca.

La presidenta Francina Armengol ha dedicat unes paraules a tots els premiats i ha abordat diferents temes com la lluita contra la violència de gènere i la bretxa salarial, l'estratègia de cronicitat, la transició cap a les energies netes, el repartiment de riquesa, el reforç del teixit industrial i la millora de la competitivitat de Balears.

Sobre els guardonats, Armengol ha tingut paraules per Carme Riera, Medalla d’Or de la Comunitat: «tu ens defineixes en l’extraordinari des de la genialitat de la paraula viva, compromesa i independent. Les teves illes s’enorgulleixen d’una acadèmica de la llengua espanyola que és, a la vegada, referent de la literatura en català, una doble virtut que sintetitza el valor integrador de les llengües que compartim».

De Lluis Quintana-Murci, també Medalla d’Or, la presidenta de les Illes Balears ha expressat el seu reconeixement «a qui s’ha submergit en l’arquitectura dels nostres gens per explicar-nos què podem arribar a ser». «Cap premi», ha continuat, «igualarà mai el valor de la inspiració que tots els científics suposen per a una societat decidida a fer de la investigació i l’educació el seu trampolí cap al demà».

Sobre els dotze premiats amb el premi Ramon Llull, Francina Armengol ha afirmat que «la millor manera de definir la societat que volem és mirant-nos en els ulls dels nostres guardonats».

En nom dels premiats amb el Ramon Llull, ha parlat el jutge José Castro que ha demanat al Govern que si algun dia assumeix competències en matèria de Justícia, aquesta «s'assembli només en l'imprescindible» a l'actual.

«Faig una petició al Govern i als que vendran, del signe que siguin, que si algun dia aquesta comunitat assumeix competències en matèria de Justícia, la Justícia que dissenyin s'assembli només en el just i imprescindible a la que ara tenim», ha dit Castro durant el seu discurs en el lliurament dels Premis Ramon Llull.

Castro, que ha rebut un dels Premis Ramon Llull 2018, ha dedicat unes paraules a cadascun dels guanyadors i ha arrencat els aplaudiments del públic en reivindicar acabar «amb la xacra dels homes que se senten amos de les dones» al moment en el qual es referia al Lobby de Dones de Mallorca.

Entre altres moments destacats de la seva intervenció, el jutge també ha afirmat que «la justícia social és una bellíssima utopia a la qual no cal renunciar en cap concepte», en al·lusió a la Taula de Xarxes del Tercer Sector Social; i ha felicitat al Club Nàutic d'Eivissa perquè «ja era hora que el mar no fos només d'aquells que la poden pagar».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.