Setmanari d'informació local - 138 anys

La Llei de canvi climàtic fixarà per a l'any 2030 que tota la flota de cotxes de lloguer sigui elèctrica

15391

La futura Llei de canvi climàtic i transició energètica fixarà que per 2030 tota la flota de les empreses de cotxes de lloguer sigui, de forma obligatòria, 100% elèctrica, amb un augment progressiu del 10 per cent anual a partir de l'any 2020.

Així ho ha avançat aquest dijous el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, qui espera que d’aquí a tres anys la xarxa de punts de recàrrega elèctrica «estigui ja preparada i doni un molt bon servei». En aquest sentit, el conseller ha recalcat que perquè sigui efectiu el canvi a la mobilitat elèctrica, «és necessari estar preparats». De moment, hi ha instal·lats a les Balears més de 300 punts de càrrega semi-ràpida. A més, a través d'un projecte finançat per l'Impost de Turisme Sostenible, s'instal·laran 500 punts de càrrega en cinc anys amb una inversió de 12 milions d'euros. 

Pons ha indicat que amb la transició en els cotxes de lloguer, s'espera que serveixi com a «catalitzador i estímul» per als vehicles privats. Igualment, ha comentat que entre els avantatges de tenir vehicle elèctric es troben l'aparcament gratuït a la zona blava o la càrrega gratuïta durant almenys dos anys.

Sobre el sector dels cotxes de lloguer, el conseller ha assegurat que ja coneixen la mesura i que «comparteixen la necessitat d'anar introduint aquest tipus de canvis». Totes aquestes empreses estaran obligades per llei d'anar assumint que un 10% anual de la flota sigui elèctrica.

Així mateix, Pons ha volgut recalcar que la futura Llei «no és un paquet de mesures fiscals per complir amb els objectius, ja que a través de la imposició la gent que més té podrà pagar i seguir contaminant». «El nostre plantejament va per la via de la planificació i el llarg termini, cercant l'acord», ha afegit.
L’objectiu: 0% de c02 al 2050

El conseller ha recordat que la Llei, l'esborrany de la qual preveu presentar a mitjan desembre, és fixar un full de ruta que faci possible passar del 3% al 95% o 100% de renovables i reduir les emissions de C02 al 0 per cent en 2050.

«És una normativa de molt llarga mirada, pensant en les tres properes dècades i amb una visió transversal, ja que l'energia afecta a tots els sectors productius», ha manifestat. Respecte a la contaminació derivada del transport per carretera, Pons ha recordat que a les Balears es produeixen 2,6 milions de desplaçaments diaris dels quals més de la meitat es realitzen en vehicle privat.

A més, els turistes que visiten les Illes realitzen 1,3 milions de desplaçaments diaris, dels quals el 35% es produeix en vehicle de lloguer. «Del total de les emissions que s'emeten a l'atmosfera a les Balears, el 35% provenen del tràfic. Si tots els cotxes anessin elèctrics es reduirien en un 90% les partícules contaminants emeses», ha sostingut.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.