Setmanari d'informació local - 138 anys

Jonàs: «Quan comença una reivindicació intenten tallar-la d'arrel i posar damunt la taula el tema de la presó»

9158

Dos militants d’Arran han estat investigats i citats per l’Audiència Nacional per la crema de fotografies del Rei, durant el concert de la Diada de Mallorca. Un dia després de la roda de premsa realitzada per l’organització juvenil a Palma, les persones implicades i representants de l’Esquerra Independentista han visitat l’estudi d’Ona Mediterrània per tal de participar al programa matinal La Vila del Pingüí, dirigit per Joan Farrés, i explicar el seu cas.

Escolta l'entrevista amb Jonàs Páez, d’Alerta Solidària; Mariona Ferreres, d’Arran; Jaume Mateu, d’Arran i un dels dos encausats.

Què vareu voler explicar a la roda de premsa?

Jonàs - Com que s’havia citat en Jaume i n'Enric a declarar davant l’Audiència Nacional, per videoconferència, bàsicament volíem fer la mostra de desobediència de dir que no anirem a aquesta cita perquè no reconeixem l’Audiència Nacional com a interlocutor vàlid, i fem aquesta roda de premsa per explicar la nostra òptica dels fets.

Mariona - També entenem que el fet de cremar fotografies del Rei és una acció merament simbòlica i que és una mostra de rebuig cap a l’Estat espanyol i cap a totes les seves institucions i ens costa de creure que estigui tipificada i condemnada actualment. Volem reivindicar que cada acció i acte de desobediència no són fets aïllats i actes puntuals, sinó que formen part d’una resposta àmplia i coordinada del domini que els borbons porten excercint a casa nostra des de fa 300 anys

Jaume, un dels encausats, aquest acte simbòlic realitzat a la Diada va ser per representar aquesta desobediència?

Jaume - Jo, la meva companya i n’Enric vàrem aprofitar que era una campanya emmarcada dins l’esquerra independentista, no tenim rei ni por, i vàrem aprofitar la Diada de Mallorca per mostrar el nostre rebuig cap a la monarquia i cap a l’Estat espanyol i demostrar com, fins i tot, judicialitza els joves que no pensen com ells i que no deixen llibertat d’expressió per un fet com és cremar una fotografia

Judicialitzar, una paraula que fa un any se’ns feia més difícil i que ara, tristament, ens és més fàcil d’anomenar. Després d’aquesta crema, a nivell personal, t’esperaves tenir aquesta resposta de l’Audència Nacional? 

Jaume - Sí, hi havia una previsió d’aquesta situació perquè és el modus operandi de l’Estat espanyol i la justícia. Això ja havia passat fa un parell de mesos al Principat on varen detenir cinc militants també de l’Esquerra Independentista per també una crema. Així que no era una sorpresa. L’acció que vàrem fer durant la Diada també era per mostrar solidaritat amb aquestes persones encausades que varen haver d’anar a Madrid a declarar.

Això és una cadena d’esdeveniments que s’iniciaven des del Principat. Tots coneixem el hashtag de #NiReiNiPor que suposa aquests actes que estan pensats i dirigits amb unes intencions. Quins són els cinc citats que explicava en Jaume?

Mariona - Doncs, són 5 militants del Principat que va dur a terme la crema de fotografies en el marc de la Diada de Catalunya, l’11 de setembre, i arran d’aquesta acció varen ser citades posteriorment, i són militants de la CUP d’Arran i tota l’esquerra independentista

En aquesta situació, el procés supòs que segueix la mateixa línia, estar citats per l’AN, en aquest cas van declarar?
Mariona - Sí, ja varen declarar i ara estan l’espera que es tanqui la fase d’instrucció i rebran l’acusació més endavant.

Jonàs, com a representant de d’Alerta Solidària, igualment supòs que no vos atura res, que ja estava previst i que s’ha de seguir amb aquesta desobediència?

Jonàs - Sí, això per ara, la sort que tenim és que l’Estat espanyol segueix un modus operandi bastant clar i tenim la capacitat d’anticipar-nos un poc al que vendrà. De fet, avui mateix, a la roda de premsa ens demanaven: sabeu que això pot comportar una futura detenció? Estau disposats a això? I sí, de fet quan es va fer l’acció ja contemplàvem que podria passar tot això. És a dir, des del moment que es fa l’acció de cremar la imatge del Rei i detenen cinc persones, va sortir un vídeo d’Arran on sortia un munter de gent cremant la imatge. A aquestes persones encara no els hi ha passat res. Supòs que també és massa tècnic carregar-se tota aquesta gent i és més senzill anar a Mallorca i aturar dues persones abans que passi com al Principat que surten 30 o 40 persones. Si ens hem de veure en la situació de fer un vídeo similar el farem.

Per tant, el que sí observam és que des de Mallorca hi ha una certa tàctica d’intentar minvar aquests moviments menys nombrosos, per tal de preveure situacions que sí es donen al Principat.

Jonàs - És senzill, al Principat la gent està més habituada que passin aquestes coses, per tant, la justícia és més laxa que aquí, que quan comença una cosa, abans que es reprodueixin més situacions d’aquestes, doncs anem a tallar-les d’arrel, reprimim i posam una multa del quinze, o posam damunt la taula el tema de la presó, i així s’ho tornen a pensar la propera.

Jaume, aquesta citació amb l’AN, quin dia s’havia de fer exactament?

Jaume - Ahir, el dia 28 em varen citar i era als jutjats de Palma per videoconferència. Es va fer la roda de premsa el mateix dia de la citació.

Des de l’acte fins ara, has pogut observar paral·lelismes amb el cas Valtonyc pel que fa al discurs de resposta a la sentència? En Valtonyc des d’un principi sabia a quin tribunal es dirigia, quin tipus d’Estat intenta combatre, i ara després de la sentència el discurs es manté igual.

Jaume - Sí, el de denunciar l’AN com un tribunal d’herència feixista que l’únic que fa és judicialitzar els joves i no tan joves que al cap i a la fi som disidència política i és un tribunal fet per això i aposta que et pot dur per una simple crema o una cançó, gent de qualsevol banda de l’Estat dur-los a Madrid a posta per fer-los declarar.

Algú de vosaltres té esperances que canvien res des de l’AN o no? Es tracta de mantenir el discurs i seguir el camí? Accions properes, aquesta roda de premsa és un inici de qualque cosa?

Jaume - Sí, ara bàsicament és esperar a veure com mouen fitxa ells i nosaltres anar veient com responem. Ara mateix estam a l’espera i la resposta vendrà donada per les accions que marquin ells. Avui mateix tenim una reunió on decidirem com avança la cosa i  per anar tractant cada dia com gestionam tot el cas.

Mariona, per fer una darrera comparativa d’aquests cinc detinguts, ens confirmes que estan esperant una sentència?

Mariona - Estam esperant que es tanqui el llistat d’instrucció i després hi haurà un llistat d’acusació amb acusacions i penes per a cadascun dels cinc militants.

D’altres accions que hi ha hagut de crema de fotos del rei o de banderes, esperau noves citacions?
Mariona - No sabem mai com poden respondre des de l’altra banda, però desitjam que no hi hagi més citacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.