Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS presenta una Proposició de Llei perquè la representació parlamentària se situï en el 3 %

8706
El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí. | Arxiu

MÉS per Menorca, juntament amb MÉS per Mallorca, va enregistrat el passat dijous una Proposició de Llei de reforma de la Llei Electoral de les Illes Balears.

Amb aquesta reforma els dos Grups Parlamentaris de MÉS volen fer front, bàsicament, a tres punts: 1) La independència de la Junta Electoral; 2) La reducció del mailing electoral a un sol enviament generalitzat; i 3) La modificació dels criteris de distribució dels escons perquè l’accés de representació a la cambra parlamentària passi del 5 al 3%.

Detallant els objectius principals d’aquesta reforma MÉS pretén, en primer lloc, reduir les despeses de correu electoral per fer-ne un sol enviament públic . El text de la proposició de llei demana eliminar el mailing electoral dels partits per «reduir-lo a un sol enviament institucional». També es proposa canviar el sistema de subvencions, que seria  reduir-lo a una única partida econòmica; una per al Parlament i una altra per als consells insulars, repartida entre totes les candidatures a través d'un criteri més igualitari.

En segon lloc, segons han explicat els econacionalistes, la PdL vol garantir la independència de la Junta Electoral. Així, demana que sigui modificat l'article 7.1.b. per introduir incompatibilitats que tenguin a veure amb responsabilitats públiques o de partits.

Modificació del tall al 3%

I tercer i darrer punt, la proposta sol·licita la modificació del tall del 5% per accedir al Parlament i als consells per rebaixar-lo al 3%. Respecte d'aquesta darrera proposta s'ha de dir que per a MÉS per Menorca la proposta ideal seria la de canviar el sistema de Llei d'Hont per un sistema més proporcional, i acabar, no només amb el 5% sinó també amb el 3%. Però l'actual context de correlació de forces parlamentàries i la necessitat de què la proposta tengui el suport de 3/5 parts dels diputats, ha fet que MÉS per Menorca i Mallorca presentin un text més asumible per a la majoria del Parlament. «No és la nostra proposta ideal, però és una bona proposta i un avanç al qual no volem renunciar», indicà, al respecte, el portaveu menorquí, Manel Martí.

MÉS per Menorca ja va entregar aquesta proposta fa més de mig any, i ara no vol esperar més per a la seva tramitació. En qualsevol cas, «estam disposats a parlar i negociar amb tots els grups perquè la proposta sigui acceptada per la majoria necessària del Parlament», afegí.

El diputat i portaveu de MÉS per Menorca diu que «no demanam res de l'altre món, només unes regles de joc més democràtiques i l’eliminació de despeses innecessàries».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.