Setmanari d'informació local - 138 anys

La festa que agermana sa Pobla i Gràcia compleix 25 anys

7524

Enguany es compleixen 25 anys de la Festa de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. L'impulsor d'aquesta tradició és Toni Torrens. Des del 1993, per Sant Antoni, el barri de Gràcia de Barcelona s'omple de foguerons, ensaïmades, sobrassades i botifarrons, mesclades amb balls i música en directe.

L'any 1993, Antoni Torrens, un pobler que tenia un fill i una filla estudiant a Barcelona, va pensar que si ells estaven lluny i en plena època d’exàmens, mai no podrien gaudir de la màgia de la festa de sa Pobla i va impulsar la importació del ritual pobler al barri de Gràcia. L’estructura de la festa a Gràcia té la mateixa que l’original de sa Pobla. La vigília, i habitualment sense haver dormit, el jovent surt a aplegar llenya per construir els foguerons al bell mig de diverses places del barri. Al vespre, s’inicien les 'completes', una cercavila on hi participen tots els entremesos populars que surt des de l’ajuntament i que va fins a les diferents places on hi ha els foguerons. Hi participen grups de cultura popular de sa Pobla (Dimonis d’Albopàs, els Caparrots, i xeremiers) juntament amb els grups de cultura popular de la vila (Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Colla Vella de Diables de Gràcia, Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll). Una vegada acabada la cercavila comença la celebració gastronòmica. Quan s’encenen els primers foguerons, comença a sonar la ximbomba i les xeremies i la gent comença a torrar. La música dura gairebé tota la nit.

Aquest és el programa de l’edició d’eguany:

Dijous, 26 de gener

Centre Artesà Tradicionàrius (Plaça Anna Frank)

19:30 - Inauguració de l’exposició 'Sant Antoni, la festa Major de l'hivern?, a càrrec de Toni Torrens, Francesc Fabregat i Josep Fornés.

20:00 - Presentació de l’acte Oda a la sobrassada, a càrrec del músic i gastrònom Pere Tàpias.

Glosada oberta amb diversos cantadors de Mallorca, Menorca i el Principat, com Mateu “Xurí”, Maribel Servera, Catalina Canyelles, VOPE de Catalunya, Joan Moll, Xavi Triay Miquel Truyol i Àngel Orfila com a sonador.

Divendres, 27 de gener

Centre Cultural Popular la Violeta de Gràcia (c. de Maspons, 6) 19:00 - Inauguració de l’exposició Falles i Fogueres, a càrrec de Josep Fornés.

19:30 – Conferència El dissabte de Gràcia, l'origen de la revetlla mallorquina a Barcelona, a càrrec de Toni Torrens i Josep Fornés, creadors de la Festa.

Centre Artesà Tradicionàrius (Plaça Anna Frank)

19:00 - Taller de ball de bot a càrrec de Dolors Rodríguez

22:00 – Concert del grup Es Bastió de s'Illa, de Menorca, amb la col·laboració de M. Jesús Martí.

Ball de bot amb el grup Ai Mayurqa: jotes, boleros i temes de creació pròpia.

Dissabte 30 de gener

Places del Diamant, de la Virreina, del Nord i als carrers de Verdi del Mig, Joan Blanques, Llibertat, Tordera, Guilleries, Placeta Sant Miquel, Travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Sant Joaquim i Perla.

11:00 - Muntatge dels foguerons a les places i carrers esmentats.

Mercat de l’Abaceria i la Llibertat

12:00 – Folk als mercats amb Xeremiers de Mallorca.

Mercat de l’Estrella i Lesseps

12:00 – Folk als mercats amb Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa.

Centre Cultural Popular la Violeta de Gràcia (c. de Maspons, 6) 12:00 - Espectacle de teresetes, 'El Castell encantat' a càrrec de la companyia teresetes de Migjorn.

19:00 - Trobada dels xeremiers.

Plaça de la Vila

- Plantada de les Colles de Cultura Popular. Sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

20:00 - Lluïments de les colles participants.

20:30 - Inici de la cercavila fins a la plaça de la Virreina. Hi participen: Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Tamborers d’Albopàs, Dimonis d’Albopàs, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll i Kabum.

Plaça de la Virrein

21:30 - Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb les ximbombes i els cantadors de Sa Pobla.

23:00 - Balls i cants mallorquins amb l’actuació musical i ballada a càrrec dels grups Marjal en festa de sa Pobla i Al Mayurqa i els Xeremiers de Mallorca

Plaça del Diamant

21:30 - Revetlla, glosada i cançons amb festa de sa ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa de Catalunya

Carrers de Verdi del Mig, Joan Blanques, Torres-Plaça de Gato Pérez, Tordera, Guilleries, Placeta Sant Miquel, Travessia de Sant Antoni i Puigmartí.

21:30 - Encesa dels foguerons i inici de la revetla.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.