Setmanari d'informació local - 138 anys

Artur Mas: «El procés és viu, vigorós i possiblement victoriós»

7198

Artur Mas, el que va ser el 129è president de la Generalitat de Catalunya, ha estat a Palma, convidat per l'Obra Cultural Balear, per pronunciar una conferència titulada 'L'estat del procés'.

L'acte estava convocat a les 20:00 hores al Centre de Cultura de Sa Nostra. A les 19:30 ja estava cobert tot l'aforament. A les 19:59 començava la presentació de Jaume Mateu, president de l'OCB.

A continuació un Artur Mas relaxat, irònic, contundent, clar i postautonòmic, encetava la seva exposició.

Va fer un repàs als fets succeïts durant aquest darrer any en que no ha estat president.

Començà explicant que el «Procés és jove» i ho justificà: «el catalanisme des de la seva creació fins fa quatre anys, és a dir, durant més de cent anys no havia apostat mai per la creació d'un estat català». Mas va fer un repàs esquemàtic a la història del catalanisme: 1914, la Mancomunitat, ERC durant la segona república espanyola acaba fent l'Estatut de Núria... Tarradellas passa per Madrid i pacta l'autonomia abans del 'Ja soc aquí'.. L'Estatut de Sau el 1979, Jordi Pujol: 23 anys desenvolupant l'Estatut de Sau i El 2010, quan CiU liderada per ell mateix, «No portava l'Estat català al programa».

Continua el relat: «fa quatre anys l'independentisme representava el 20 per cent, ara més d'un 48%».

I despres del relat històric, el balanç. L'estat del procés: «el procés està viiu, vigorós i probablement, això no ho podem saber encara, serà victoriós» entre d'altres coses perquè com recorda «tenim majoria absoluta aconseguida a les urnes».

Sembla que gestiona amb esportivitat el seu pas per la 'paperera de la Història', encara que no estalvia qualque pua a la CUP, «en contra dels pactes subscrits, l'any passat no es va aprovar el pressupost». Però malgrat això, és optimista: «Hi ha un pla que s'està duent a terme i tendrà concrecions en els propers mesos», és conscient que Catalunya fa «una jugada dalt risc que pot sortir be o no» però «Si s'arriba a fer el referèndum, serà un èxiit» i afegeix «Després, el resultat es incert, darrerament hem vist molts de casos de referèndums perduts per qui els havia convocat».

«La victòria es fer-lo», conclou.

2017

La segona part de la conferència de Mas va estar dedicada a allò que ha de passar aquest 2017.

La primera i ben propera cosa que ha de passar: el 6 de febrer es faran els «judicis polítics» contra líders polítics sobiranistes «per les nostres idees». Mas entès que els judicis són un avís per atemorir els líders sobiranistes. «es tracta de judicis polítics» i aporta proves per reforçar l'afirmació: «els nou fiscals catalans varen signar un informe on es mantenia que no hi havia cap indici de delicte en les actuacions per convocar la consulta del 9-N». Conclusió: «Avui es segueix perseguint persones per les seves idees».

Següent cosa que hauria de passar: que la CUP aprovi els pressuposts. A partir d'aquí, s'aprovaran les lleis de transitorietat jurídica. Caldrà veure com reacciona l'Estat espanyol... i la convocatòria del referèndum (que té el suport d'un 80% de la ciutadania del Principat). La intenció no és només fer una consulta amb legitimitat internacional, sinó que, a més a més, sigui vinculant per prendre decisions.

I tot això per què? Per a què? Idò per a augmentar el benestar de la ciutadania. Per fer de Catalunya, «la Dinamarca de la Mediterrània».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.