Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Mallorca debat sobre la importància de divulgar la Pedra en Sec

6346
Jornada sobre la importància de la pedra en sec duta a terme pel Consell de Mallorca. | CIM

El Consell de Mallorca ha debatut la importància de l'educació i la divulgació de la Pedra en Sec durant la segona edició d'una Jornada tècnica dedicada a aquesta matèria a la qual han assistit una trentena de persones.

El Consell insular ha manifestat «el compromís del departament de Medi Ambient amb la Pedra en Sec i amb l'obertura de camins públics perquè tothom pot gaudir».

Un dels objectius principals de la jornada ha estat «abordar des de diferents vessants la importància de l'educació per a la sensibilització a la població més jove cap a la Pedra en Sec».

A més, s'ha volgut reivindicar «la necessitat de promoure la divulgació i el coneixement i aprofundir des del punt de vista històric, cultural o científic i fer que arribi a la comunitat i a l'àmbit de l'escola».

Aprenentatge

Així mateix, s'han donat a conèixer propostes i iniciatives concretes d'aprenentatge per a les escoles i per a les entitats d'educació en l'oci, així com iniciatives de divulgació a través dels nous canals de difusió de la informació.

Durant la seva intervenció, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha destacat el compromís del Consell de Mallorca amb la Pedra en Sec i ha assegurat que «s'està treballant per obrir nous trams de la ruta i camins públics perquè sense camins, sense pas, no hi ha pedra».

El divulgador naturalista i escriptor, Miquel Rayó, encarregat d'obrir la ponència, ha explicat la influència de la Pedra en Sec en la literatura. Per la seva banda, el tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Jordi Grau, ha comentat el treball dut a terme des d'aquesta institució per divulgar la importància de la tècnica.

El professor de l'IES Marratxí, Josep Lluís Pol, ha centrat la seva xerrada al Castell d'Alaró com a construcció que permet de manera presencial ensenyar als alumnes les característiques de la Pedra en Sec, mentre que les tècniques de la Unitat d'Educació Ambiental del Departament de Medi ambient Ruth Campins, Marta Garau i Sonia González han explicat la seva experiència com a educadores.

Desaparició dels margers

La desaparició dels margers ha estat el tema central de la ponència de Neus Borell, de la Fundació Solà de la Fatarella de Tarragona, i finalment el professor d'Educació Física de l'aula Balear, Miquel Ramis, i el mestre d'Educació Física de l'aula Balear, Carles Ramis, han parlat del Projecte GR 221 i de com es divulga la ruta de Pedra en Sec a l'aula.

Una vegada finalitzades les ponències ha tingut lloc una taula rodona per posar en comú problemes i propostes per millorar la divulgació de la Pedra en Sec a les escoles. Una de les principals conclusions ha estat la necessitat d'incrementar la col·laboració entre institucions i implicar-se en les demandes que es fan des dels centres escolars per fomentar el coneixement del treball dels margers i de la riquesa de la natura entre els més joves.

A més, s'ha detectat que un dels principals problemes és que, si bé a primària és més senzill implicar als nins, a partir de l'adolescència cal fer un treball més profund per recuperar l'interès dels joves en la natura i tot el que aquesta els hi pot oferir.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.