Setmanari d'informació local - 138 anys

Els premis Octubre recuperen els congressos paral·lels i homenatjaran Llull

31/03/2009. Eliseu Climent al centre Octubre (OCCC). Fotos: ©PRATS i CAMPS.

La 45ena edició dels Premis Octubre supera la «situació d'asfíxia» que ha viscut el certamen els darrers anys i recupera una de les activitats que havia deixat de celebrar, els congressos, que en aquesta ocasió es dedicaran a Ramon Llull, als maquis i als escriptors refugiats.

Així ho ha avançat el president honorífic d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, durant la presentació de les activitats culturals que ompliran la setmana dels Premis Octubre els dies 26, 27, 28 i 29 d'octubre. Al costat d'ell, han estat els coordinadors de cadascun dels congressos: Josep Enric Rubio ('Congrés commemoratiu del setè centenari de Ramon Llull'), Vicent Sampedro ('Els maqui: la resistència armada contra el franquisme (1936-1965) i Vicent Berenguer ('Escriptors refugiats. La literatura en l'exili').

Climent ha assenyalat que després d'anys «d'asfíxia i bloqueig institucional», en els quals varen arribar, fins i tot, a plantejar-se seriosament deixar de celebrar aquesta setmana cultural, han aconseguit superar aquesta «difícil situació» i tenir «una mica d'oxigen». D'aquesta manera, han pogut tornar a recuperar els congressos --encara que sense estudiants universitaris, de moment--, gràcies al finançament de la Institució Cívica i de pensament Joan

Fuster i de l'editorial 3i4

Gràcies a aquests congressos, ha subratllat, es commemorarà el setè centenari de la mort de Ramon Llull, en la memòria de la qual «no s'ha fet gens aquest any» al País Valencià, «malgrat tenir un govern de progrés i sensible, s'ha oblidat», ha lamentat Climent.
A més, durant la setmana hi haurà també altres actes culturals com l'actuació de Miquel Gil en homenatge a Llull, la presentació del llibre 'Història del protestantisme als Països Catalans', de Carod Rovira, o l'actuació poètica de Irakli

Kakabadze a Ca Revolta

Com a colofó, la nit del dissabte 29 es lliuraran els Premis Octubre en un sopar que tindrà lloc a l'Hotel Astoria. Com cada any, s'atorgarà el premi d'assaig Joan Fuster, el premi Vicent Andrés i Estellés de poesia i el premi Andròmina de narrativa. A ells se sumarà aquest any un guardó especial als escriptors refugiats a Pen Club, associació internacional i defensora dels escriptors en 'llengües perseguides'.
Durant la gala, es rendirà també homenatge a Quico Marínez, un dels últims maquis vius que queden, resident a Alacant.

Homenatge als que no es varen rendir mai

La congrés 'Els maqui: la resistència armada contra el franquisme (1936-1965)' se celebrarà com a «homenatge als que no es varen rendir mai», malgrat perdre una guerra, ha apuntat el coordinador de la jornada, Vicent Sampedro, «varen continuar en la lluita, per la idea de democràcia i llibertat».

La vigència de Llull

El 'Congrés commemoratiu del setè centenari de Ramon Llull' servirà per commemorar l'efemèride de la mort de l'intel·lectual, que a València «no ha tingut tanta repercussió» com si que l'ha tengut a Catalunya, Balears, Roma, París o Alemanya, ha dit. Un congrés «humil però representatiu» de l'obra i de l'actuació com a personatge públic del segle XIII i XIV, ha assenyalat el coordinador del congrés Josep Enric Rubio.

Escriptors refugiats

El congrés 'Escriptors refugiats. La literatura en l'exili' pretén mostrar i difondre el problema de la censura política que pateixen els escriptors perseguits per expressar lliurement les seves opinions i les seves repercussions en la literatura. En aquest punt, el coordinador de la cita, Vicent Berenguer ha lloat la tasca de l'associació internacional d'escriptors Pen Club, en la defensa d'autors en llengües «minoritzades o perseguides».
Berenguer ha confessat que li agradaria que l'Ajuntament de València s'implicàs en el projecte de ciutats que donen acollida a escriptors refugiats durant dos anys i que formàs part d'aquest circuit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.