Setmanari d'informació local - 138 anys

La plataforma 'Sa Feixina Sí que tomba' considera que «és una vergonya mantenir un monument que exalta idees antidemocràtiques»

4584
La plataforma entén que «una situació com aquesta és desconeguda als països democràtics del nostre entorn». | Arxiu UH/M. À. Cañellas

La plataforma ciutadana 'Sa Feixina Sí que tomba' s'ha presentat aquest dilluns amb l'objectiu principal de lluitar per l'esbucament del monòlit feixista de la plaça de la Feixina. La presentació s'ha fet coincidir amb el Dia Internacional de Condemna del Franquisme i amb el 80è aniversari del cop d'estat de Franco. En l'acte s'ha llegit el manifest de la plataforma i s'ha comptat amb la participació d'un supervivent que fou víctima dels crims de la guerra del creuer Baleares.

El manifest de Sa Feixina Sí que tomba

Davant la lentitud i recent paralització del procés d’enderrocament del monument franquista de Sa Feixina, un grup de persones i organitzacions hem decidit crear una assemblea ciutadana que impulsi, per higiene democràtica, la desaparició dels nostres carrers d’aquest clar exemple d’exaltació feixista.

Entenem que una situació com aquesta és desconeguda als països democràtics del nostre entorn, on s’han mantingut els espais de repressió com a centres de memòria (tal és el cas dels camps d’extermini nazi), però on s’han retirat del carrer tots els elements arquitectònics d’exaltació feixista. Consideram que per a conèixer aquesta etapa funesta de la nostra història recent podem recórrer a museus, biblioteques i aules escolars sense necessitat de conviure amb la simbologia que un règim criminal i antidemocràtic va posar als nostres carrers per perpetuar-se.

És evident que el dany sociològic, polític i psicològic de 40 anys de dictadura és encara notable. Comptam amb una esquerra que quan governa ho fa acomplexada i amb una dreta que no té cap inconvenient en defensar la simbologia franquista evitant en nombroses ocasions condemnar de forma oberta la dictadura.

El feixisme, per altra banda, és viu encara als nostres dies. A l’Europa del segle XXI es reprodueixen diàriament en el carrer atacs d’aquest signe contra immigrants o persones d’altres ideologies. També és notori el creixement dels partits neofeixistes en vots elecció rere elecció. La connivència o contextualització de la seva simbologia (passada o present) no fa cap favor als valors d’una societat lliure i democràtica.

Tornant a Mallorca, observam amb preocupació i perplexitat com algunes organitzacions conservacionistes, en la seva defensa del monument de Sa Feixina, i sota l’argument d’un proteccionisme irracional, acaben caient en un revisionisme històric plagat d’inexactituds - o directament falsedats - per a justificar el que és injustificable.

Tots els informes seriosos neguen cap valor arquitectònic a un monument amb unes connotacions feixistes inqüestionables. La seva inauguració pel dictador en persona, amb tota la parafernàlia feixista de l’època i el fet que, encara avui, apareguin banderes falangistes en els actes dels seus defensors no deixa espai per al dubte.

És voluntat d’aquesta assemblea treballar per a la desaparició de l’espai públic d’aquesta indecència en pedra i recuperar el projecte arquitectònic inicial, que permetia la visió de la mar per part dels nins del veí col·legi Jaume I. Una escola construïda en temps de la República que els franquistes convertiren en quarter militar després de pegar el cop d’estat.

Com a ciutadans i ciutadanes pensam que és una vergonya mantenir un monument que exalta idees antidemocràtiques i també la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil i no estam disposats a acceptar-ho per més temps.

Demolició ja!



Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.