Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern aprova el projecte de llei per crear l'Oficina Anticorrupció

2520
Segons el portaveu de Govern, Marc Pons, l'oficina tindrà capacitat de recerca però deixarà d'actuar quan s'obrin diligències judicials sobre un cas. | E.P

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el projecte de llei de creació d'una Oficina Anticorrupció a les Balears, que dependrà del Parlament.

Segons el portaveu de Govern, Marc Pons, l'oficina tindrà capacitat de recerca però deixarà d'actuar quan s'obrin diligències judicials sobre un cas.

Objectius de la nova oficina
L'objectiu de l'oficina Anticorrupció és «vetllar per cadascuna de les decisions» que es prenguin tant al Govern com als consells insulars, els ens locals i la universitat pública, a més dels seus organismes, les entitats vinculades i les empreses públiques dependents.

Així, aquesta oficina, que té per funció principal la prevenció, tindrà capacitat per elaborar informes, reclamar documentació, rebre denúncies de qualsevol ciutadà i també investigar. A més, gestionarà registres de declaracions patrimonials i d'activitat de càrrecs públics.

El Govern ha informat que l’oficina «no té competències en les funcions i matèries que corresponen a l'autoritat judicial, al ministeri fiscal i a la policia judicial, ni pot investigar els mateixos fets que siguin objecte de les seves recerques. En canvi, sí que pot instar un procés judicial i actuar com a institució dirigida a constatar eventuals irregularitats i desviacions del poder o com a denunciant qualificat».

Iniciativa d’actuació

L'oficina podrà actuar per iniciativa pròpia o per iniciativa del Parlament, i qualsevol persona pot comunicar presumptes actes de corrupció, pràctiques fraudulentes o conductes il·legals que afectin als interessos generals o la gestió dels fons públics.

Les autoritats, els empleats públics i tots els que compleixin funcions públiques hauran de comunicar immediatament a l'Oficina els fets que detectin i també se'ls garantirà la confidencialitat si la sol·liciten.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.