Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Agència Tributària habilita una bústia de denúncies per frau

2432
L'Agència Tributària de Balears ha habilitat la bústia de denúncies tributàries. | UH-Arxiu

L'Agència Tributària de Balears ha habilitat la bústia de denúncies tributàries, un mecanisme mitjançant el qual qualsevol persona física o jurídica podrà posar en coneixement de l'Administració casos de frau.

En concret, es podrà denunciar qualsevol conducta fraudulenta en la tramitació o gestió de les àrees tributàries en les quals l’ATIB és competent, entre les quals estan la recaptació de tributs cedits com l'impost de patrimoni, el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i el de successions i donacions; i també els tràmits sobre els tributs propis, com el cànon de sanejament, la taxa del joc o el futur impost sobre estades turístiques per l'impuls del turisme sostenible, que té prevista la seva entrada en vigor pel proper 1 de juliol, després de l'aprovació de la llei que ho regula, dimarts passat.

La bústia funciona a través d'una remissió per correu ordinari dirigida a la directora de l'Agència Tributària de Balears, o ben emplenant un formulari a la pàgina web www.atib.es.

El denunciant que comuniqui una possible conducta fraudulenta de la qual tingui constància, veurà preservada la seva identitat sota la promesa de confidencialitat.

Així mateix, qui presenti una instància en la nova bústia no podrà obtenir cap informació de l’ATIB en referència a fi de la seva denúncia, i no es considerarà com a subjecte interessat en l'hipotètic cas de l'obertura de diligències administratives. Tampoc estarà legitimat per a la interposició de recursos o reclamacions en relació als resultats obtinguts en l'expedient obert.

La bústia de denúncies tributàries és una de les 60 mesures contingudes en el Pla Antifrau 2016-2019, a través de les quals es fa una apel·lació a la conducta cívica dels ciutadans de Balears per eradicar conductes lesives pel ben comú, i per l'adequada distribució de les càrregues fiscals corresponents entre el total de la població de forma legal, justa i equitativa.

Així, la directora de l’ATIB, Maria Antònia Truyols, ha assenyalat que la creació d'aquest mecanisme de «coresponsabilitat» per ajudar a la detecció del frau és «un deure social» atès que «el frau suposa una pèrdua de riquesa per al conjunt de la societat».

Les mesures contingudes dins del Pla Antifrau 2016-2019 de l’ATIB pretenen augmentar la detecció de borses d'ineficiència tributària en l'àmbit dels tributs cedits i propis fins a 10 milions d'euros suplementaris en 2016.

En 2015 la liquidació dels impostos i taxes sota gestió autonòmica van ascendir a 668 milions d'euros, amb un increment del 18,2% sobre la xifra de 2014, degut en gran part a la millora del cicle econòmic i al comportament de les transmissions patrimonials, principalment per l'augment del volum de les transaccions immobiliàries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.