Setmanari d'informació local - 138 anys

Vidal: «Comparin els 100 milions del Palma Arena amb el cost actual de la distribució d’aigua a Mallorca»

1646

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, va mantenir dijous una reunió informativa amb ajuntaments i Consells Insulars per explicar les diferents mesures que s'han d'adoptar davant la situació de prealerta per sequera que hi ha a les Illes.

Segons ha dit, es tracta del moment idoni per adoptar mesures des de tots els àmbits i totes les administracions, que es podrien relaxar o desactivar en el cas que plogui. La previsió i la coordinació són essencials, en aquest cas, tenint en compte que els ajuntaments són els encarregats de la distribució de l'aigua en els municipis, alguns dels quals registren pèrdues considerables a la xarxa.

Per això, el conseller ha detallat les mesures que durà a terme, els ha donat ordenances tipus, bans i ajuda per redactar el pla d'emergència per sequera que totes les localitats de més de 20.000 habitants han de tenir, i els ha proposat mesures diàries que pot dur a terme cada consistori.

Així mateix, els ha ofert els mitjans tècnics del Govern per a assessorar-los i acompanyar-los. Per als casos de les pèrdues, el Consell de Mallorca s'ha compromès a treure una línia d'ajudes encaminades a solucionar aquest tipus de situacions, que es donen per diferents factors, encara que ha reconegut que per les fuites superiors al 30 per cent s'haurien de prendre mesures immediates.

Vidal ha manifestat que «les unitats de demanda són diferents, i cada ajuntament decidirà quines mesures porta a terme», com la conscienciació ciutadana i la detecció de fuites segons la peculiaritat del sistema, i ha lamentat que les Balears tinguin una planificació hídrica deficient.

En aquest sentit, Vidal ha recordat que a «les infraestructures bàsiques de distribució d'aigua en alta estan dibuixades des de fa més de 15 anys», i que arribar fins a Manacor, per exemple, té un cost de 20 milions d'euros. «Comparin amb els 100 milions del Palma Arena», ha conclòs.

El gener més càlid des de 1961

Les mesures concretades pel Conseller arriben després d’acumular un mes de gener de 2016 que ha tingut un caràcter «extremadament càlid», ja que la seva temperatura mitjana ha estat de 9,5 graus centígrads, una xifra que és 2,3 graus centígrads superior a la mitjana mensual. Això ho converteix al gener més càlid des de 1961. A més, les Balears s’han distingit de la resta de les comunitats per la falta de precipitacions, una diferència extremadament desigual en comparació amb altres regions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.