Setmanari d'informació local - 138 anys

Acord tancat: Armengol serà presidenta i MÉS podria entrar al Govern

Podem donarà suport extern i es queda amb la presidència del Parlament

747

Francina Armengol serà investida presidenta d'un govern que comptarà amb el suport extern de Podem i l'entrada previsible de MÉS, segons han informat en roda de premsa els líders dels tres partits.

A canvi de votar a favor de la investidura d'Armengol, Podem es queda amb presidència del Parlament, aconsegueix la creació del síndic de Greuges, un membre en la sindicatura de Comptes, liderar la Comissió de seguiment del Pacte «per assegurar el seu compliment», la rebaixa dels sous dels càrrecs electes i la creació de la Conselleria d'R+D+I.

El PSIB podrà, per la seva banda, triar senador autònomic. El nom es coneixerà, previsiblement, aquest dimecres.

MÉS entrarà «possiblement» a l'executiu autonòmic, sempre i quan es respecti «l'equilibri institucional», segons ha dit Biel Barceló. Els ecosobiranistes també estan pendents de tancar acords pel que fa al finançament o al mateix organigrama final del Govern.

Tot plegat, gràcies al «preacord» al qual han arribat PSIB, MÉS i Podem després de la reunió d'avui; una trobada que ha tancat tres setmanes de negociacions, i que s'ha allargat des de les 10h del dematí fins a les 14.30h, moment en el qual els partits han aturat per a «reflexionar». Era urgent arribar a un acord, ja que la consitució de la Mesa del Parlament està prevista per a aquest dijous les 11h del dematí.

Malgrat que l'Assemblea de MÉS apostava per un govern tripartit i que, aquest mateix dematí, el diputat electe dels ecosobiranistes David Abril, encara veia aquesta opció com a la millor, ha triomfat la segona opció –que va obtenir un 45% de vots favorables. És a dir, un govern MÉS-PSOE amb el suport parlamentari de Podem, «condicionat a un acord pel finançament i en l’organigrama, i en què es visibilitzàs la pluralitat».

Per la seva banda, Podem encara ha de realitzar una consulta telemàtica de dia 21 a dia 23, les preguntes de la qual s'han de decidir aquest dimecres i que «previsiblement demanarà per la investidura de na Francina», segons ha explicat Alberto Jarabo. Amb aquesta consulta, les bases han de donar el vist-i-plau al fet de donar suport a un govern presidit pel PSOE. En qualsevol cas, Jarabo ha explicat que, el que seria molt irracional «és que el PP tornàs a governar a les Illes Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.