Setmanari d'informació local - 138 anys

Primera identificació a Mallorca de víctimes republicanes enterrades en una fossa

743

Avui dimecres seran identificades per primera vegada a Mallorca les restes de víctimes de la Guerra Civil enterrades en una fossa comuna. L'associació Memòria de Mallorca, juntament amb els ajuntaments de Maria de la Salut (poble d'on eren els tres homes trobats) i de Sant Joan (localitat on estava ubicada la fossa), han hagut de menester un any per poder fer realitat el que és tota una fita dins la història de Mallorca: la primera identificació de víctimes del feixisme sepultades en fosses comunes.

Un dels membres de Memòria de Mallorca que ha estat més implicat en tot el procés d'exhumació de la fossa de Sant Joan, Tomeu Garí (ha escrit el llibre 'La fossa dels mariandos: obrir per tancar la història'), explica que tot el procés «s'ha allargat molt» perquè comptaven amb uns recursos molt escassos. De fet, Garí reclama al nou executiu autonòmic que no s'oblidi de la preservació de la memòria històrica de les Balears i que dugui a terme actuacions concretes que són bàsiques per poder seguir endavant amb les exhumacions.

Aquestes actuacions es concreten, segons Garí, en la «necessitat d'una llei de fosses» que empari i faciliti el procés d'exhumació dels cossos dels represaliats. A banda d'això, el membre de Memòria de Mallorca també reclama «més suport institucional» perquè assegura que els seus recursos només cobreixen actuacions puntuals en fosses petites com la de Sant Joan; però sosté que per a obrir-ne «altres de més grans, com la de Porreres, la despesa hauria d'anar a càrrec de les institucions».

El procés d'exhumació i identificació a través de les proves d'ADN ha estat dut a terme pel Laboratori de Bioarqueologia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les restes de les tres víctimes del feixisme han estat custodiades durant mesos en unes dependències municipals de l'ajuntament de Sant Joan. Avui es durà a terme un acte privat en què les arqueòlogues encarregades del procés d'identificació explicaran als familiars i als membres de Memòria de Mallorca quines restes corresponen a cada cos i altres detalls de la manera com van ser trobats. I demà dijous es farà una presentació en públic a l'Escola d'Alt de Maria de la Salut i, finalment, divendres es lliuraran les restes dels cossos als familiars en un acte públic a Sant Joan.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.