Setmanari d'informació local - 138 anys

Descobreixen un escull d'esponges entre Balears i València únic al món

595

Científics de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), Oceana i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han descobert un escull de sílice construït per esponges «roca», anàleg als que van existir fa 150 milions d'anys i que està amenaçat pels plans de prospecció d'hidrocarburs entre València i les Balears.

El descobriment, que ha estat publicat a la revista científica PLoS One, destaca que es tracta d'un escull de esponges «roca» que és únic al món. Una d'aquestes estructures, que es creien extingides des de fa milions d'anys, s'ha trobat a 760 metres de profunditat, envoltant el cim d'una petita muntanya submarina entre València i Eivissa on hi ha plans de sondejos d'hidrocarburs.

Està formada per l'espècie Leiodermatium pfeifferae, una esponja que fins ara només es coneixia a l'Atlàntic, des de la Macaronèsia fins al Carib, per la qual cosa també és la primera cita d'aquesta espècie a la Mediterrània.

Els esculls de sílice, construïts per esponges i no per coralls, van ser comuns en els mars juràssics i cretacis, i es creien extingits. Per a sorpresa general, el 1987 es va descobrir un escull de sílice viu a 200 metres de profunditat a la costa del Pacífic canadenc, format per esponges hexactinèl·lides 'esponges de vidre'. Aquest segon escull ara descobert, compost d'esponges «roca», és una varietat escullosa encara més rara, ja que la immensa majoria de les espècies d'esponges «roca» es van extingir després del Cretaci.

Balears Diu No demana unió contra les prospeccions

Balears Diu No ha considerat que la societat balear i els seus futurs dirigents «han de unir-se davant la imminent amenaça de les prospeccions» i ha avançat que la resolució de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) es podria publicar abans del 21 de juliol, per la qual cosa el Govern hauria retardat la DIA per evitar una reacció a les urnes en les eleccions del 24M, segons han denunciat.

L'entitat  ha denunciat que el Ministeri espanyol «ha duit a terme una estratègia d'extensió de terminis fora de la legalitat per evitar el clam popular en contra d'aquests projectes i evitar el càstig polític aquestes eleccions» i ha criticat que el Govern «s'ha oposat a aquests projectes de prospeccions, però no s'ha duit a terme cap tipus d'acció per evitar-les».

Per tot això, han instat els partits a unir-se en un projecte comú, previ a la publicació de la resolució de la DIA, i exercir tota la pressió, utilitzant els arguments sòlids i el sentir d'una comunitat en contra d'uns projectes que poden condicionar el futur llunyà de les nostres costes, mar i mitjà de vida.

Balears Diu No ha insistit que «és moment que les promeses i el treball realitzat fins ara s'intensifiqui i es comenci a treballar fins i tot abans de formar un Govern».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.