Setmanari d'informació local - 138 anys

El 'bon rotllo' de Podem i MÉS

582

Twitter ha estat la fórmula escollida per MÉS i Podem per fer pública la seva primera reunió informal després de les eleccions. Gràcies a la xarxa social, els ciutadans han pogut saber que aquest dimecres dematí Alberto Jarabo i Laura Camargo, de Podem, i Biel Barceló i David Abril, de MÉS per Mallorca, s'han reunit i han près un cafè, segons Jarabo, «per conèixer als nous companys de feina». Tant el número u de Podem com Biel Barceló han piulat als seus comptes de Twitter.

El candidat ecosobiranista a la presidència del Govern ha volgut subratllar que, a la primera trobada de i , es respirava un ambient de «bon rollo». Ambdós partits han inclòs el hashtag en el seus respectius tuits, mostra de les primeres enteses després dels comicis de diumenge. La trobada s'ha produït al Bar Mónaco de Palma.

Amb aquesta trobada, MÉS i Podem volen fer palès la seva voluntat de negociar amb la màxima transparència de cara als ciutadans i ciutadanes, a diferència de la líder del PSIB, Francina Armengol, qui ahir va assegurar que vol que les negociacions es duguin a terme «de forma reservada».

Armengol va dir que negociaria amb els màxims responsables de Podem i MÉS, Alberto Jarabo i Biel Barceló, respectivament, la conformació d'un Govern «que respecti la voluntat dels ciutadans», que han situat el seu partit «com la primera força de l'esquerra».

Després de la celebració de la primera executiva dels socialistes de les Balears després de les eleccions de diumenge, Armengol va posar èmfasi que l'essencial de la negociació no serà el repartiment de responsabilitats, sinó acordar un programa de governabilitat d'acord al gir a l'esquerra reclamat pels votants.

La candidata socialista va eludir condicionar el pacte a què sigui ella qui ocupi la presidència del Govern en la pròxima legislatura, però va subratllar que se sent «preparadíssima» per fer-ho i que el PSIB serà «lleial» als que han votat els ciutadans, que han donat 15 diputats al seu partit, enfront dels 10 de podem i els 9 de MÉS.

Armengol va explicar que el president en funcions del Govern i líder del PP, José Ramón Bauzá, la va telefonar per proposar-li una reunió que ella va rebutjar: «Li vaig dir que em reuniria amb les forces d'esquerres per fer un Govern d'esquerres».

La líder dels socialistes va dir que els candidats de cada institució tendran «llibertat absoluta» per negociar amb altres forces progressistes acords de governabilitat basats en el seu programa electoral.

Les «prioritats» de cara al pacte de Govern seran, impulsar «un pla de rescat de les persones», mesures per reduir l'atur i la precarietat laboral, «recuperació dels drets en educació, sanitat i serveis socials» i canvis en el model econòmic per millorar la redistribució de la riquesa.

«Som molt conscients que per fer possible això necessitem recursos econòmics» que han de provenir d'una reforma del sistema de finançament, del pagament del deute de 1.000 milions d'euros que el Govern central té amb Balears i d'un nou Règim Especial Balear ( REB) diferent al pactat «d'amagat» per Bauzá poc abans de les eleccions, ha explicat.

Respecte a aquesta última qüestió, va exigir al president del Govern en funcions que aturi la implantació d'aquest REB que «hipotecaria moltes inversions necessàries» perquè el nou executiu autonòmic obri un debat que permeti aprovar compensacions efectives de la insularitat.

Sobre aquesta bases la líder del PSIB obrirà «immediatament» la negociació, primer amb Jarabo i després amb Barceló, per intentar acordar un programa de govern previ a la distribució de funcions.

Armengol va assegurat que encara no sap les intencions concretes del seu interlocutor de Podem de cara a la governació de l'arxipèlag, però creu que Jarabo té el propòsit d'integrar-se en un futur Govern de coalició. «Les tres forces som conscients de la responsabilitat que tenim», va sentenciar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.