Setmanari d'informació local - 138 anys

Balti Picornell (BUP): «És el moment d'avançar cap a un canvi de model econòmic i social i cap a l'autodeterminació»

El portaveu del Bloc d'Unitat Popular (BUP), Balti Picornell, ha considerat que és el «moment idoni» per a avançar cap a un canvi de model econòmic i social a les Illes i tractar el dret a l'autodeterminació.

En declaracions a Europa Press, el també expresident del Parlament ha assenyalat que enguany la Diada de Mallorca serà diferent a causa de la pandèmia de la Covid-19, però que s'ha apostat per altres actes mantenint les mesures de seguretat sanitària.

D'una banda, aquest pròxim diumenge tendrà lloc una cadena humana, organitzada pel BUP i algunes entitats de la Plataforma 31D, a la murada de Palma. Així mateix, el pròxim dia 30 se celebrarà un acte al Teatre Xesc Forteza de Palma, on es realitzarà la part més cultural i social de la Diada.

«Les mobilitzacions són un espai que ara està copant la dreta i la ultradreta i fins i tot mobilitzant-se en cotxe, on tampoc es mantenen les distàncies de seguretat. Nosaltres estarem a l'aire lliure amb distància», ha assenyalat Picornell.

Respecte a les reivindicacions per a aquesta Diada de Mallorca, el portaveu del BUP ha assegurat que «és el moment ara mateix per la situació actual d'avançar cap a l'autodeterminació». «Dins de la cadena humana s'ha de visualitzar el que és el poble de Mallorca, que és un poble viu i un poble capaç d'enfrontar tots els reptes que tenim ara mateix», ha indicat.

Malgrat la pandèmia, Picornell ha ressaltat que el tema del dret a l'autodeterminació «no ha quedat per a res en un segon pla» i que «s'ha de reivindicar sempre».

Transformació del model econòmic

En aquest sentit, el portaveu del BUP ha apuntat que la reivindicació del dia 27 no sols cerca reclamar el dret a l'autodeterminació, sinó reflexionar sobre els «reptes» als quals la societat mallorquina ha de fer front, com és «el model social i econòmic que depèn del monocultiu turístic».

Així, ha destacat també unes altres de les qüestions per a reivindicar a Mallorca en aquests moments com són la llengua catalana, la sostenibilitat, el feminisme i la defensa del territori.

Quant al canvi de model econòmic, Picornell ha lamentat que «aquest estiu el Govern ha apostat tot per la mateixa fitxa», en referència al turisme. «És un error perquè sabíem que aquest model ens precaritza», ha apuntat, alhora que ha afegit que l'Executiu hauria de «posar damunt de la taula» aquesta qüestió.

Projecte del BUP

Respecte al projecte del BUP, Picornell ha recordat que les entitats que formen part de l'organització tenen en comú que reclamen superar el capitalisme que «a les Balears i a Mallorca ha pres forma amb el monocultiu turístic i que és una fàbrica de precarietat social».

A més, comparteixen la voluntat de construir una Mallorca feminista, la defensa de l'autodeterminació, l'establiment d'una relació de tipus confederal amb la resta Països Catalans, la lluita contra la crisi climàtica o la necessitat de consolidar un pol polític sumant forces per a dur a terme una transformació social a les Balears.
Finalment, el portaveu del BUP ha afirmat que també sol·liciten l'amnistia dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats, especialment del raper mallorquí Valtònyc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.