Setmanari d'informació local - 138 anys

Cultura destina mig milió d'euros a una primera línia d'ajuts a la creació cultural

La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat ha llançat la primera convocatòria d'ajudes, amb un import de 490.000 euros, destinada al foment de la creació original de diversos sectors de la cultura.

Segons ha assenyalat Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat en un comunicat les ajudes van destinades a creacions en els sectors de les arts escèniques, les arts visuals i la fotografia; el conjunt de la literatura, el còmic i la il·lustració; la música, i els audiovisuals de Balears, en el marc de la situació d'emergència de salut pública a causa de la pandèmia.

La consellera del ram, Pilar Costa, ha explicat que és la primera vegada que el Govern llança unes ajudes directes als creadors perquè «ells són l'origen del procés cultural».

Costa ha afegit que les ajudes s'emmarquen en el Pacte de Reactivació de les Illes, en el qual consta d'un eix «completament dedicat al sector cultural».

Aquesta nova convocatòria dedicada a la creació cultural és el primer paquet que forma part del Fons Extraordinari per a la Producció Creativa i la Recerca Cultural, que suma un import global de 690.000 euros.

El fons consta d'aquestes primeres ajudes als creadors i també d'una segona convocatòria d'ajudes dedicada a la recerca, que es presentarà pròximament, i que estarà dotada amb els restants 200.000 euros.

La delegada de Cultura, Catalina Solivellas, ha explicat que les ajudes a la creació arriben després de la posada en marxa del 'Fons per a la Sostenibilitat de les Indústries Culturals i Creatives', que implica ajudes per valor de 1,4 milions d'euros per a empreses culturals, persones autònomes, associacions i entitats sense ànim de lucre, i per a fires, festivals i jornades culturals.

La nova convocatòria, que ha presentat la consellera Pilar Costa, acompanyada de Solivellas i del director de l'Institut d'Estudis Baleárics, Mateu Malondra, va dirigida a ajudar els creadors en el procés de creació cultural.

L'import total, han indicat, es reparteix a parts iguals entre les cinc principals línies de la convocatòria, amb una suma màxima de 98.000 euros cadascuna.

A més, cap dels projectes subvencionables poden formar part de cap muntatge ni estar estrenats, gravats o registrats, així com tampoc subvencionats, premiats, produïts ni difosos.

Cinc grans línies

La convocatòria compta amb una línia d'ajuda a les arts escèniques, que inclou tres sublínies per a textos teatrals, coreografies i creació de circ.

A les ajudes de textos teatrals es destinen 40.775 euros, distribuïts en cinc ajudes de 8.155 euros cadascuna. Als dedicats a la creació de coreografies, 24.525 euros, distribuïts en tres ajudes de 8.175 euros; i per a la creació d'espectacles de circ, 32.700 euros, que es distribueixen en quatre ajudes de 8.175 euros cadascuna.

Hi ha també ajudes a la creació musical, que inclouen tres sublínies: la música d'entorn audiovisual i creació contemporània, amb 32.800 euros, repartits en sis modalitats; el jazz, amb 32.600 euros en set modalitats; i la música popular i urbana, a través de vuit ajudes de 4.075 euros.

Per part seva, les ajudes a la literatura, còmic i il·lustració inclouen dues sublínies. D'una banda, a la creació de textos literaris en català s'aporten 54.000 euros. Per a narrativa, són tres ajudes de 9.500 euros, i per a poesia, tres ajudes de 8.500 euros. Les ajudes al còmic i il·lustració estan dotades amb 44.000 euros i es distribueixen en tres ajudes de 9.500 euros per al còmic i quatre ajudes de 3.875 euros per a la il·lustració.

Les ajudes a les arts visuals contemplen dues sublínies: a la creació de projectes d'arts plàstiques i la de projectes de fotografia i vídeo, distribuïdes en 16 ajudes de 6.125 euros cadascuna.

També estan previstes ajudes a guions per a l'audiovisual que, en aquest cas, inclouen dos sublínies. Les ajudes per a guions de llargmetratges cinematogràfics de ficció o animació i sèries estan dotats en 83.000 euros, dividits en vuit ajudes de 10.375 euros cadascuna: llargmetratge cinematogràfic de ficció o animació (tres ajudes), llargmetratge documental (tres ajudes) i sèries (dues ajudes).

Les ajudes a curtmetratges de ficció, animació o documental reparteixen la dotació global de 15.000 euros en sis ajudes de 2.500 euros cadascuna, entre curtmetratge de ficció o animació (tres ajudes) i curtmetratge documental (tres ajudes).

Terminis de sol·licitud

El termini per a presentar les sol·licituds, que s'han de dirigir a l'Institut d'

Estudis Baleàrics (IEB), és de 30 dies hàbils des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en Butlletí Oficial de les Illes Balears.

La data màxima per a lliurar els projectes de creació definitius, que valorarà una Comissió Avaluadora específica per a cada àmbit i que es faran públiques en el web del *IEB, és el 15 d'octubre de 2021.

Aquesta convocatòria té com a finalitat incentivar la creació artística a Balears i així subvenir als perjudicis esdevinguts a causa de la suspensió o pèrdua d'activitat a conseqüència dels efectes de la Covid-19 per la suspensió, cancel·lació o ajornament d'actes, esdeveniments, actuacions, produccions, rodatges o serveis professionals en els sectors esmentats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.