Setmanari d'informació local - 138 anys

La filla de Manuel Marchena ja exerceix de Fiscal d'Eivissa, el càrrec creat expressament per a ella

Sofía Marchena Perea, filla del magistrat del Tribunal Suprem (TS) Manuel Marchena, ja ha començat a exercir com a advocada fiscal de la Fiscalia d'Àrea d'Eivissa, càrrec que va jurar el passat 10 de juny, davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB), en un acte presidit pel seu president Antonio J. Terrasa; membres de la Sala de Govern de l'alt tribunal; el fiscal superior, Bartomeu Barceló, i el tinent fiscal de Balears, Ladislao Roig.

El camí de Marchena filla al seu actual lloc ha estat ple d'irregularitats i tractes de favor que inclou canvis de nota i la creació d'una plaça especialment per a ella. Ja fa mesos que el digital ElDiario.es, en diversos articles de la periodista Elisa Beni, ha explicat l'escàndol.

Sofía Marchena va fer les oposicions a la carrera judicial i va aprovar amb nota. En el moment de triar plaça, va haver de triar entre l'Escola Judicial (a Barcelona), on es formen els jutges, i el Centre d'Estudis Jurídics (a Madrid), on es formen els fiscals. Aquesta decisió, una vegada presa, no té tornada enrere. El reglament diu a més que, si per la raó que fos, un alumne no superàs el primer curs d'aquestes escoles, repetiria curs amb els membres de la promoció següent. Sofía Marchena, a causa d'una malaltia, va haver d'abandonar l'Escola Judicial.

L'any següent, en lloc reincorporar-se a l'Escola Judicial per a ser jutgessa, es va reincorporar a Madrid i ha esdevingut fiscal gràcies a una decisió irregular del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va canviar la seva nota, sense donar cap explicació i va crear la plaça de Fiscal d'Eivissa expressament per a ella i que se suma a les 35 places ja creades.

L'Associació de juristes pels drets civils 'Atenes', va denunciar aquesta assignació «fraudulenta» duta a terme per la Comissió Permanent del CGPJ amb la col·laboració necessària de la directora de l’Escola Judicial, la magistrada Gema Espinosa. En concret, en la querella es denunciava un tracte de favor amb l’alumna Sofía Marchena, que «va ser reassignada, en una decisió sense precedents, com a fiscal en una plaça creada només per a ella i amb un canvi de nota no justificat.

El passat novembre el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas Ramos, va sol·licitar que s’arxivàs la querella interposada per l’Associació Atenes contra el CGPJ i contra la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa Comte. Davant d’aquesta circumstància, el col·lectiu de juristes va presentar una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció contra el fiscal Navajas en considerar que estaria cometent un «delicte d’omissió del deure de perseguir delictes» en renunciar a exercir accions penals per esclarir la citada adjudicació «irregular».

Finalment, el Tribunal Suprem va rebutjar la querella considerant que no tenia base legal i que l’associació podria estar cometent un «abús processal» i per tant, podria estar sancionat amb 6.000 €. Davant la resolució, Atenes va presentar un recurs de súplica, en el que s’ofereix arguments jurídics que justifiquen la querella.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.