Setmanari d'informació local - 138 anys

La Plataforma per la Llibertat expressa «preocupació i rebuig» pels casos d'abusos policials durant l'estat d'alarma

Davant els fets ocorreguts fa pocs dies a Palma, i que varen fer-se públics a través d'una sèrie de vídeos en els quals es pot veure un grup de policies entrant a un domicili particular sense l'autorització dels habitants del domicili i, en tot cas sense cap ordre judicial per entrar-hi, la Plataforma per la Llibertat, formada per diversos partits, sindicats i entitats socials, que treballa en favor dels Drets Civils, l'Amnistia i l'Autodeterminació, vol expressar públicament la seva «preocupació» i el seu «rebuig» als diversos casos d'abusos policials que s'han produït durant aquests mesos d'estat d'alarma.

Des de la Plataforma per la Llibertat exigeixen a les autoritats competents que «investiguin els fets i, si es demostra l’abús d’autoritat, segons es pot deduir pels vídeos que han circulat per xarxes socials i mitjans de comunicació, expressin públicament el seu rebuig a aquests fets i que obrin un expedient als agents de la policia implicats».

La Plataforma per la Llibertat veu «amb preocupació» els nombrosos casos de respostes desproporcionades per part de la policia que han circulat per xarxes socials i mitjans de comunicació. «Casos com el del policia local de Benidorm que apareixia a un vídeo, que enregistrava el seu company i que es va fer viral, en el qual humiliava una dona trans és del tot intolerable. Aquest és un dels exemples que s’han denunciat durant l’estat d’alarma; Casos que poden ser molt més nombrosos i que no se’n té constància pel fet de no haver estat registrat i compartit via xarxes socials», han explicat.

A més, remarquen, als Països Catalans durant l’estat d’alarma s’han produït també casos de discriminació lingüística per part de membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Casos com la discriminació que patí el president de l’OCB a la caserna de la Guàrdia Civil d’Inca que amb l’excusa que 'amb l'estat d'alarma no vendria un traductor des de Palma fins a Inca a tramitar una denúncia redactada en català' li varen posar obstacles per exercir el seu dret. «També hem conegut el cas del ciutadà de Manresa denunciat per 'desobediència' per haver parlat en català a agents de la Guàrdia Civil quan tornava a ca seva després de tirar els fems al contenidor», han explicat.

Per a la Plataforma, «aquests són només uns dels exemples dels nombrosos casos de discriminació que pateixen els catalanoparlants. Discriminacions que tot apunta poden haver incrementat com a conseqüència de l’augment de les identificacions per controlar les restriccions de moviments per part de les forces i seguretat de l’Estat».

Així, insisteixen que l’estat d’alarma «no pot justificar en cap cas que es puguin violar drets civils i democràtics ni respostes desproporcionades per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.