Setmanari d'informació local - 138 anys

Mor l'artista valencià Joan Genovés

L'artista Joan Genovés ha mort aquest divendres als 89 anys, la Galeria Marlborough, que el representava. Genovés, que ha mort en un hospital a Madrid.

Nascut a València, a més d'un dels pintors amb més renom internacional del país, va ser un artista compromès políticament i socialment. El seu quadre més conegut és L'abraçada una icona artística de la Transició espanyola, que va servir per fer un cartell d'Amnistia Internacional i el monument als advocats d'Atocha. L'obra actualment forma part de la col·lecció del Museu Reina Sofia.

Genovés es va formar a l'Escola de Belles Arts de València i va participar en col·lectius molt significatius en el món pictòric de postguerra com 'Els Set’'(1949), el Grup Parpallós (1956) i 'Hondo' (1960). En aquest últim grup, Genovés va desenvolupar una pintura de caràcter expressionista i provocador.

En la dècada dels seixanta incrementa la seva relació amb els moviments d’oposició al règim franquista i inicia dos temes pictòrics característics en la seva obra: L'Individu sol i la Multitud. En els anys vuitanta va iniciar un nou període molt lligat al paisatge urbà, que s’ha denominat Espais de la solitud. Els últims anys la seva obra ha donat un gir cap a la recerca del moviment estàtic en la pintura.

Genovés ha estat guardonat amb l'Esment d’Honor de la Biennale de Venècia (1966), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1984), el Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana (2002) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts del Ministeri de Cultura espanyol (2005).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.