Setmanari d'informació local - 138 anys

Ha mort Antonio Alemany Dezcallar, qui va ser activista contra la llengua catalana

38977

Aquest diumenge ha mort, a Palma, Antonio Alemany Dezcallar, segons que ha avançat el diari Ultima Hora.

Antonio Alemany Dezcallar era advocat i va exercir també de polític i periodista. Fill d'un militar franquista mort a la División Azul, va dirigir el Diario de Mallorca (1972-1976) i el Diari de Barcelona (1977-1979) i va destacar per la seva militància anticatalanista. Va ser un dels impulsors del col·lectiu Pep Gonella.

Va estar una etapa a Barcelona on dirigí la revista d'àmbit estatal del Grup Planeta Opinión i el Diario de Barcelona, on, en arribar, s'organitzaren protestes en contra del seu nomenament que acabaren amb la sortida del diari de trenta periodistes. Fou també cap del gabinet de premsa de Foment del Treball Nacional.

DE retorn a Palma, a principis dels anys 80, fundà el diari El Día de Baleares. Aquest diari comptà amb el finançament de l'empresari hoteler i polític Abel Matutes, del galleter Jaume Doménech i del també empresari hoteler Gabriel Barceló. Posteriorment, aquest diari es fusionà amb Diario 16 i finalment, amb El Mundo. Més tard, fundà i dirigí la revista Sovint. En tancar aquesta, va promoure la creació d'un diari La Voz de Baleares, que també va fracassar. Creà el diari digital libertadbalear.com, sota la franquícia de Libertad Digital i l'agència de notícies Agencia Balear de Noticias i va ser pel finançament irregular d'aquests dos mitjans que fou imputat a una peça separada del Cas Palma Arena.

El 1977 es presentà a les eleccions sota les sigles de Coalició Democràtica a través d'Alianza Popular. Més tard, va ser assessor de Gabriel Cañellas (legislatura 1983-1987) i de Jaume Matas (legislatura 2003-2007).

Va ser jutjat a la peça número 2 del cas Palma Arena. El març de 2012, i va ser condemnat a tres anys i nou mesos de presó per un delicte de prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil en concurs amb un de malversació i tràfic d'influències, que foren rebaixats a dos anys i tres mesos pel Tribunal Suprem. El 27 de setembre de 2013, una interlocutòria de l'Audiència Provincial de Palma n'ordenà el seu ingrés a la presó. El 18 d'octubre es paralitzà el seu ingrés a presó per haver demanat l'indult. Al final, el Consell de Ministres decidí, l'11 de juliol de 2014, denegar l'indult tant a Antonio Alemany com a Jaume Matas i Palou, enviant-los així a la presó. L'expresident del govern de les Illes Balears va ingressar a la presó de Segovia el dia 28 de juliol de 2014 per complir la condemna de 9 mesos i un dia per tràfic d'influències. Antonio Alemany va al·legar problemes de salut i així va aconseguir ajornar el seu empresonament fins al mes de setembre. Dia 1 de setembre va ingressar finalment a la presó de Palma en el darrer dia del termini fixat per l'Audiència de Palma.

L'Associació de Professors en Llengua Catalana va publicar, l'any 1991, un llibre biogràfic titulat 'Un puput de cresta molla. L'anticatalanisme a Mallorca: noms llinatges i fotografies'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.