Setmanari d'informació local - 138 anys

Ha mort l'escultor i artista polifacètic Pere Martínez Pavia

37613

Aquest dimecres, 18 de març, ha mort a Caubet, on estava ingressat des de feia una setmana, l'escultor Pere Martínez Pavia, a l'edat de 93 anys,

Pere Martínez Pavia, conegut com 'Pavia' (Melilla 1927- Palma, 2020) ha estat un artista eclèctic i polivalent en tots els camps de l'art que ha tocat: escultura, il·lustració, dibuix, pintura, dramatúrgia, creador de peses de papiroflèxia, fotògraf... Té vàries escultures als carrers i carreteres de Mallorca.

Martínez Pavia va fer els relleus de la façana de La Porciúncula, obra de l'arquitecte Josep Ferragut Pou i de diversos edificis de Jaume III i rodalia, ja que el seu art sempre l'ha entès com un art pel poble, més que per una petita elit burgesa.

Després de passar per Arts aplicades i Oficis artístics de Palma i el 'Circulo de Bellas Artes' de Madrid, es va dedicar a passejar-se pels jardins de l'asil de la misericòrdia i del, a les hores, barri xines de Palma amb el seu amic i gran mestre el pintor Pep Bover, època a on es va començar a relacionar amb la intel·lectualitat mallorquina transgressora per reivindicar l'expressió de les seves creacions literàries en català, llengua prohibida pel règim de Franco, però que clamava per la seva supervivència com a llengua de primer ordre, com li corresponia per a ser la llengua pròpia d'aquestes illes. Entre Pavia i diferents poetes varen sorgir diverses col·laboracions i amistats profundes com la mantinguda amb en Guillem d'Efak, en Jaume Vidal o en Josep Maria Llompart, qui li va presentar la que seria la seva esposa, la llibretera Francesca Moll (1934-2018), filla del filòleg menorquí Francesc de Borja Moll.

La seva obra més coneguda 'La dona que cus' (1957) va ser XVI Medalla d'Honor del Saló de Tardor (1957) del Círculo de Bellas Artes de Palma.

Va treballar amb la galeria Danús i va ser artista, (tota la vida) de la galeria Pelaries. El 1961 va realitzar a Sóller el 'monument a les valentes dones', a l'ocasió del quart centenari de la batalla de 1561 contra una una coalició de corsaris algerians, en honor de les germanes Francesca i Catalina Casesnoves, les 'Valentes Dones' de Can Tamany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.