Setmanari d'informació local - 138 anys

Massimo Livi Bacci: «En els pròxims anys, Europa tendrà una gran necessitat d’immigrants»

36897

El professor Massimo Livi Bacci, pare de la demografia actual, va obrir el III Congrés Internacional 'Les ciutats mediterrànies' aquest dimecres. Sota el títol 'Il Mediterraneo e la demografia: occasione di incontro, pericolo di divisione', va fer una anàlisi exhaustiva de la situació de les dues ribes del Mediterrani, que, per a ell, «mai ha estat tan dividit com ara». El conflicte a Síria i les primaveres àrabs han contribuït a generar una situació «insostenible». Va advertir que avui «centenars de milions d’immigrants creuen la mar i no hi ha una política europea unitària».

Livi Bacci va vaticinar que, en els propers anys, «Europa tendrà una gran necessitat d’immigrants», perquè, entre altres motius, «la natalitat és molt baixa i la població jove, d’entre vint i trenta anys, disminuirà entre un 20 i un 25 % en els pròxims vint o trenta anys». El conferenciant es va mostrar convençut que la immigració irregular l’ha d’abordar la política internacional i que els estats el que han de fer és oferir «incentius» als territoris que en reben més: «S’ha de pactar amb els municipis d’acollida: doblers per a polítiques públiques, nous serveis…; no s’ha d’acusar els ciutadans de ser mala gent per no voler immigrants, sinó que se’ls han de donar motius per a pensar que la immigració és bona també per a ells».

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va ser l’encarregat d’obrir l’acte. Es va referir a la mobilitat de les societats antigues a causa del «comerç, els conflictes o la pobresa». Va subratllar que aquests moviments han propiciat una «barreja ètnica molt positiva» i va recordar que «Catalunya sempre ha estat terra d’acollida».

Per la seva banda, Flocel Sabaté, historiador, membre de l’IEC i director del Congrés, va explicar que el seminari vol posar l’accent en la «relació entre la mobilitat de les persones i les ciutats, que són les que reben el primer impacte de les migracions».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.