Setmanari Sóller

135
anys

Més de 50 entitats presenten el 'Manifest pel rescat de la plaça Major de Palma'

36225

Christoph Hafner

Més de 50 entitats, entre associacions de veïns, organitzacions i col·lectius socials, associacions de comerciants i entitats ciutadanes i ecologistes han presentat aquest dijous el 'Manifest pel rescat de la plaça Major de Palma'.

«Davant la fi de les concessions a les galeries comercials que hi estan a sota aquesta emblemàtica plaça del centre de Ciutat, i la necessitat de prendre una decisió sobre el futur d’aquest espai, una de les propostes de l’actual Ajuntament és dedicar la planta de galeries a fer més aparcaments. Per a nosaltres, aquesta és una decisió poc imaginativa i grisa, que prendria per motius purament econòmics i a curt termini», expliquen les entitats. «En canvi, pensam que aquesta és l'oportunitat de repensar com volem que sigui la plaça Major, i Ciutat per extensió», han destacat. Per aquests motius, anomenen la plaça Major «zona zero», fent al·lusió a la possibilitat de convertir-se en el punt de partida per a «revertir el model de ciutat»

Al manifest es fa èmfasi en la necessitat de recuperar la plaça Major com un espai sostenible i inclusiu per a la ciutadania, ja que la percepció actual és que és un espai enfocat exclussivament al turisme. A més, es proposa fer un concurs participatiu i obert on es defineixin, amb criteris arquitectònics, urbanístics i socials la distribució i usos de la plaça Major. També es demana que, a través d'un procés participatiu, la ciutadania pugui fer propostes per als usos de les galeries, que esdevindrien «un espai per a l’exercici de propostes ciutadanes, innovadores i avantguardistes». Per últim, es destaca la incoherència de «voler portar més cotxes al centre quan s'estan peatonalitzant carrers i places i el redisseny de la xarxa d'autobusos, i es demana l'habilitació de més places per a residents als aparcaments ja existents».

Per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de recuperar aquest espai, les entitats han iniciat les darreres setmanes una campanya a on, a través d'imatges històriques, es mostren els diferents usos que ha tengut la plaça Major durant el segle XX, a més de difondre una sèrie de vídeos que recullen històries de resistència ciutadana davant la construcció d'aparcaments soterranis (davant la Seu als anys 70; a la porta de Santa Catalina, a principis dels 2000; i més recentment davant la Llotja).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris