Setmanari d'informació local - 138 anys

Sant Antoni 2020: Dimonis i dimònies, foguerons, corregudes i gloses al Satisfyer

36061

Sant Antoni i el Dimoni, les gloses, les ximbombes, els foguerons, els caparrots, els xeremiers... a tot Mallorca ha esclatat la festa en honor de Sant Antoni i de les ganes de bulla.

El 17 de gener és Sant Antoni dia de festa gran a molts de municipis de Mallorca. I la revetla és la mobilització festiva més important de l'any.

Artà

Artà es el primer municipi del Llevant en començar la festa de Sant Antoni. Els Dimonis, en Mosca i en Ferriol i els artanencs amb camisa blanca i mocadors vermells, el primer ball este aca l'obrer Miquel Cursach que enguany ha debutat.

Més tard, gloses, moltes d'elles feministes. Moltes dedicades al producte de moda, el Satisfyer.

Manacor

A Manacor el dimoni gros ja ha encès el fogueró i ha donat el sus a una llarga nit de festa. Torrades, glosses, foc i dimonis durant tota la vetlada.
Les Completes compten amb la presència del prior del Santuari de Lluc, Marià Gastalver, i els assistents han rebut amb entusiasme la intervenció del Clamater, que enguany ha estat l'investigador del càncer de mama, Toni Celià.
Les dimònies han consolidat el seu repte i han reunit més de mil persones a la seva trobada.

Sa Pobla

A Sa Pobla ha començat la festa amb les autoritats realitzant el recorregut des de l'Ajuntament a l'església parroquial.
A la plaça Major els dimonis de l'Obreria i els caparrots i caparrots minyons han dansat davant milers de persones.

Muro

La lluita entre el bé i el mal a Muro és viu amb el ball dels Tres Tombs. Posteriorment s'han encès els foguerons i s'ha fet un espectacular correfoc amb els Dimonis de sa Pedrera, foguerons i música d'arrel a la plaça amb centenars de persones que han gaudit de la vetlada.

Son Servera

La carrossa de Sant Antoni ha recorregut el poble per a recollir les ‘joies’. Després de les Completes a l'església s'ha fet l’encesa dels foguerons.

Alcúdia

'Sant Antoni i els Dimonis’ de Sarau Alcudienc han congregat centenars d'alcudiencs. Un total de 26 dimonis han repartit dolços als més petits. La parròquia ha retronat amb el cant de completis i goigs de Sant Antoni.

Capdepera

Una marea humana, abillada amb camisa blanca i mocador vermell, ha pres els carrers de Capdepera, després que la parella de dimonis sortís de la cotxera de Na Vergera, per a iniciar les corregudes d'enguany. L'esplanada de l'església, on hi havia la creu de mata que els dimonis han de trobar, era gairebé plena a vessar.

Sant Llorenç

Sant Llorenç ha celebrat, a mitjan matí, el primer ball dels dimonis de Sant Antoni a la porta de la rectoria. La bulla ha durat tot lo dia i els llorencins han gaudit de la festa en família.

Algaida

A Algaida celebren Sant Honorat. Els cossiers han tornat a sortir un any més a ballar per a honrar al seu patró. Molt puntuals, a les 11 hores, els cossiers entraven per la porta de la església Sant Pere i Sant Pau al ritme dels xeremiers i acompanyats per una comitiva d'autoritats. L'emblemàtica dansa ha tornat a ser el centre de totes les mirades i els 'cossiers', com a marca la tradició, han ballat 'L'Oferta' a l'interior de l'església.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.