Setmanari d'informació local - 138 anys

Confirmades les identitats de dos cossos exhumats a les fosses de Marratxí i Calvià

35661

Les anàlisis d'ADN de les restes humanes trobades a les fosses comunes de la Guerra Civil espanyola a les Balears han revelat recentment les identitats de dues persones assassinades en 1936. Són Miquel Marquet Perelló, natural de Pollença trobat el setembre de 2018 a la fossa de Marratxí, i Joan Ferrà Ferrà, veïnat de Puigpunyent, trobat l'octubre de 2018 a la fossa de Calvià.

Amb aquestes dues identificacions, que han estat possibles gràcies a les proves d'ADN realitzades per la Societat Aranzadi a partir de les mostres dels familiars dels dos represaliats, s'eleven a 21 el nombre total de cossos exhumats i identificats per part del Govern (18 casos) i de Memòria de Mallorca, juntament amb la UIB i l'Ajuntament de Son Sant Joan (tres casos).

La Direcció General de Memòria Democràtica, adscrita a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, dins de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, té previst lliurar a les famílies, a principis de 2020, les restes dels seus familiars en un acte d'agraïment per la seva constància.

La consellera Isabel Castro ha volgut agrair «als funcionaris del Govern, al personal de Aranzadi, ajuntaments de Calvià i de Marratxí i també a Memòria de Mallorca i altres entitats per la seva implicació en aquesta acció de recuperació de la memòria col·lectiva i de dignificació de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista».

Pel seu costat, el secretari autonòmic Jesús Jurado ha recordat que aquestes identificacions formen part del Pla d'Exhumacions 2018-2019, que actualment es troba en procés d'adjudicació el Pla 2019-2020 que preveu actuacions en vuit municipis.

Miquel Marquet Perelló

Miquel Marquet Perelló va néixer a Pollença. Era socialista, estava casat i tenia quatre fills. Segons la família, va estar amagat aproximadament un mes, però els falangistes el cercaven i varen amenaçar a la seva família que si no sortia detendrien a la seva dona. Per això es va presentar a les autoritats, quedant uns dies detengut a Pollença fins que el varen traslladar amb altres dos homes cap a Palma, a la presó de Can Mir.

El testimoniatge de la família assegura que no va arribar allà i, a partir d'aquí, li varen perdre la pista, fins que dies després un conegut va informar la seva dona que havia pogut veure el cadàver de Miquel en el cementiri de Marratxí.

Segons les diligències judicials ho varen trobar mort, amb molts impactes de bala, el 22 d'agost de 1936, juntament amb altres dos homes, i el jutge, contradient els informes mèdics, va certificar la causa de la mort com a accident. Els tres varen quedar sense identificar.

Joan Ferrà Ferrà

Joan Ferrà Ferrà va néixer a Puigpunyent, vivia a Galilea, estava casat i tenia dos fills. Era jornaler de professió, tenia 36 anys quan el 16 d'agost de 1936 va ser detengut per un grup de falangistes de Calvià i d'Andratx, que el varen traslladar, amb altres tres homes, cap a Palma. El camió, en realitat es va dirigir cap a Calvià, segons el testimoniatge de la família.

Tal com varen indicar els seus familiars, en el quilòmetre 15,7 de la carretera de Palma a Calvià el vehicle es va parar, els van fer baixar encanonats pels fusells amb la intenció d'assassinar-los. Dos dels quatre homes van aconseguir escapar, no obstant això, els altres dos, Joan Ferrà i Cristòfol Barceló, varen ser assassinats allà mateix. Era la matinada del dia 23 d'agost de 1936.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.