Setmanari d'informació local - 138 anys

El MUR Festival inicia un 'crowdfunding' per a cobrir les despeses de la primera edició

35641

El MUR Festival es tracta d’un projecte autogestionat que neix del moviment en defensa de la llibertat d’expressió de Mallorca i l’entorn generat arran del cas repressiu contra Valtònyc.

«Com no podria ser d'una altra manera, és una iniciativa sense ànim de lucre que s’ha impulsat davant la necessitat de seguir lluitant pels drets fonamentals i com a representació d’un exiliat polític que és encara perseguit per un Estat i per una justícia amb greus mancances democràtiques. A més, aquest festival és la resposta davant de la inexistència d’una oferta -a Mallorca- musical i cultural reivindicativa, compromesa amb les causes socials i amb les problemàtiques existents a la nostra societat, així com una forma de resistència davant la dreta i el feixisme creixent que intenta censurar i prohibir les nostres diferents formes de lluita. Finalment, el festival pretén aglutinar les diferents reivindicacions i les necessitats socials d’àmbits local i internacional, com la defensa de la llengua catalana, el feminisme, la crisi de refugiats, el feixisme, els presos polítics, la repressió, etc», expliquen els organitzadors.

La primera edició del Festival es va fer el 12 d'octubre de 2019 a Felanitx amb diversos entrebancs pel boicot de la dreta i l'extrema dreta. Com expliquen els responsables, «ens volien censurar i prohibir, i aquesta n’ha estat la dinàmica fins al darrer dia. De fet, quasi no ens van donar cap espai als mitjans per explicar el projecte, els artistes del cartell, els motius polítics, etc. Per tant, això creim que és un factor que al final ens ha jugat en contra, ja que a part de criminalitzar-nos es va crear la idea generalitzada que el MUR havia estat prohibit i anul·lat. Els partits PP, Ciutadans i VOX van fer diverses Proposicions de no Llei al Parlament, criminalitzant la nostra iniciativa. Aquests mateixos partits del municipi on es va desenvolupar el festival, van intentar prohibir-lo en diferents plenaris de l’Ajuntament. A més d’això, l’Ajuntament del dit municipi ens va pujar la taxa de cessió de l’espai de 1500 € inicials a 7000 €. A més, ens van amenaçar de suspendre el festival si la taxa no es pagava de forma prèvia. Per si això no fos poc, ens van obligar a contractar un nombre de personal de seguretat molt elevat i totalment desproporcionat amb les nostres necessitats (augmentant la despesa), dues ambulàncies -enlloc d’una- i un dispositiu policial específic de Policia Local i Guàrdia Civil per al nostre esdeveniment, del qual en vam haver d’assumir els costos. A més, alguns distribuïdors de begudes es van negar a servir-nos per qüestions ideològiques».

Tot això ha provocat que aquesta iniciativa primerenca, que havia estat dissenyada amb molta il·lusió i convenciment de la necessitat d’un projecte així al nostre territori, no hagi pogut desenvolupar-se de la forma esperada, fet que ha dificultat les primeres passes cap a la seva consolidació. «Els ingressos generats pel mateix festival només han pogut cobrir el 20 % de les despeses totals, que ens col·loquen en una situació de greu dificultat per assumir el deute. També impossibiliten la realització de pròximes edicions d’un festival que ha aixecat totes les reaccions de la dreta i l’extrema dreta, perquè suposa un forma de lluita i de resistència imprescindible per a la situació en la qual ens trobam i per tal que el nostre company Valtònyc no caigui en l’oblit i pugui tornar algun dia», han explicat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.