Setmanari d'informació local - 138 anys

Turquia protesta per una resolució de solidaritat amb el poble kurd del Parlament

35173

L'Estat turc no ha paït gaire bé una resolució del Parlament de condemna de l'operació militar que va desenvolupar al Kurdistan sirià a mitjan octubre.

Segons una informació d'Antoni Pol al diari Ultima Hora, el cònsol general de Turquia, Gülçü Kalafat, ha enviat una missiva al president de la Comissió d’Afers Socials, Drets Humans i Esports, Miquel Ensenyat, en la qual li trasllada el seu malestar i li comunica que «no acceptem de cap manera les al·legacions que esbiaixades i que no reflecteixen la realitat» que figuren en la iniciativa que va aprovar el Parlament.

La Cambra va aprovar aquesta iniciativa el 21 de novembre amb els vots favorables de tots els grups excepte Vox, que es va abstenir al·legant que la funció de la cambra autonòmica no consistia a pronunciar-se sobre conflictes entre altres països.

La moció, que havien plantat Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera, expressava la solidaritat dels illencs amb els kurds i la resta de pobles en risc de sofrir «una neteja ètnica impulsada per Turquia», condemnava la invasió i la voluntat del govern d'Erdogan d'establir a milions de refugiats en ella i instava al Govern d'Espanya a no vendre més armes a Turquia i al fet que instés al país a cessar les seves accions militars.

En la carta, el cònsol general de Turquia tracta de refutar amb abundants explicacions la posició del Parlament, que considera «un reflex de la coneguda propaganda de l'organització terrorista PKK/YPG [Unitats de Protecció Popular de Turquia]». El diplomàtic assenyala que l'operació militar respon a la necessitat de mantenir la seva seguretat nacional i que es va actuar en legítima defensa. Critica que no hagi contrastat la veracitat dels atropellaments als drets humans que segons el Parlament ha comès Turquia i assegura que ells no lluiten contra els kurds sinó contra «una organització terrorista» reconeguda com a tal pels EUA, la UE i altres instàncies internacionals. Una de les metes de la seva operació «era lliurar la regió als veritables grups que l'habiten», sentencien.

Precedent

El 2011, l'ambaixador de Turquia a Espanya ja es va queixar davant el Parlament arran d'una proposició del Bloc – el precedent de MÉS-en la qual es reconeixia com a genocidi la mort d'un milió i mig d'armenis per part dels turcs otomans entre 1915 i 1921.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.